Ga naar de inhoud
Zeker bij lockdown

'Helft kinderen niet gemotiveerd om thuis aan school te werken'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Veel kinderen kunnen niet de motivatie vinden om thuis aan school te werken. De helft van de basisscholieren van 8 tot 12 jaar zegt er moeite mee hebben. Tijdens de lockdown werd de zin in schoolwerk in eigen huis nog minder.

Dat blijkt uit onderzoek van Squla, een verstrekker van aanvullend (en online) onderwijs in Nederland. Uit een rondvraag onder 700 basisscholieren blijkt dat driekwart liever op school dan thuis werkt. Voor 62 procent van de kinderen daalde de motivatie om thuis te werken nog verder tijdens de lockdown. 

Ouders 

Opvallend is het verschil tussen de ervaringen van de kinderen en de observaties van hun ouders. Voor het onderzoek werden ook duizend moeders en vaders gevraagd naar hoe zij denken dat hun kinderen het thuis doen. Zeven op de tien van hen denkt dat hun kind wél met plezier aan de slag gaat.

Op veel vlakken zitten de ouders niet op een lijn met de scholieren: zo denkt 60 procent dat leren uit schoolboeken hun kind stimuleert, maar de helft van de kinderen is het daar niet mee eens.

1
Lees ook:
1 op de 6 scholieren presteerde slechter na thuisonderwijs: 'Het was ellende'

Scholieren weten zelf goed wat hen motiveert, zo blijkt. Het scheelt bijvoorbeeld als de lesstof over een leuk onderwerp gaat, zegt driekwart van de kinderen. Ook een trotse ouder (40 procent) en een beloning (71 procent) motiveert. De manier waarop ze moeten leren is belangrijk voor kinderen: digitaal leren of leren in de vorm van een spelletje is populair.

Eigen tempo 

Volgens Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige, moeten ouders een balans zien te vinden tussen een manier van leren die hun kinderen leuk vinden en die goed voor ze is. "Kinderen willen leren en ontdekken op een manier die bij ze past, in hun eigen tempo en daarin hun interesses volgen."

Om ouders een handje te helpen, stelde Squla een lijst met bevindingen en adviezen samen genaamd 'Wat motiveert kinderen om thuis te leren?'.

Kind bloeit op door lockdown

02:01
Niet voor alle kinderen is het vervelend om thuis te moeten blijven tijdens een lockdown, zo bleek eerder dit jaar.