Ga naar de inhoud
Complottheorieën

YouTube haalt kanaal Lange Frans offline: 'Geen link met uitzending Lubach'

Beeld © ANP

Het YouTube-account van Lange Frans (39) is woensdag verwijderd "wegens herhaalde of ernstige schendingen van onze communityrichtlijnen". Op Twitter deelt de rapper een screenshot van de melding.

"Mijn hele YouTube account is verwijderd door YouTube. Ook al mijn eigen muziek op mijn kanaal. Ik vind dit echt heel jammer en ik ga nu huilen", schrijft Lange Frans. Hij vermoedt dat het te maken heeft met de uitzending van Zondag met Lubach van  Arjen Lubach.

"Bedankt! En misschien dat jij met je goede contacten bij YT in ieder geval kan vragen of m’n muziek terug mag", schrijft de rapper.

YouTube reageert

YouTube laat weten dat het verwijderen van het account niets te maken heeft met de uitzending van Lubach. "Het is niet zo dat er bij ons mensen televisie hebben gekeken en toen dachten: goh, hier moeten we wat mee", zegt een voorlichter tegen RTL Nieuws.

YouTube heeft onlangs een nieuw beleid aangenomen om samenzweringen tegen te gaan. "YouTube heeft strenge regels op het gebied van bijvoorbeeld haat, intimidatie en (medische) misinformatie. Vorige week hebben we die regels wereldwijd aangescherpt. Dat is de werkelijke reden voor de timing van deze verwijdering", laat het bedrijf op Twitter weten.

Hoe het zit met de muziek van Lange Frans wordt op dit moment nog uitgezocht.

Met
Lees ook:
Met corona besmette Maxim Hartman haalt uit naar Lange Frans

Arjen Lubach besteedde zondag in zijn programma Zondag met Lubach een item aan de 'fabeltjesfuik' over het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën. De presentator noemde de rapper in zijn show een "complotdenker" omdat hij gelooft dat de elite en politici een satanisch pedofielennetwerk onderhouden en liet twee filmpjes van hem zien in de show.

Arjen riep YouTube ook op om actie te ondernemen, maar het hele account verwijderen gaat te ver, vindt de presentator. Hij schiet de rapper dan ook te hulp. "Hee YouTube zet die muziek terug. (Weer een bewijs dat censuur niet de oplossing is en meteen fout gaat.) #fixdefuik", schrijft hij op Twitter.

Arjen
Lees ook:
Arjen Lubach maakt gehakt van 'complotdenker' Lange Frans