Omstreden vakantie

Met unieke boetedoening koning lijkt vakantierel ten einde

21 oktober 2020 14:31 Aangepast: 21 oktober 2020 15:59
Beeld © Instagram: @koninklijkhuis

Een koning die in een videoboodschap het boetekleed aantrekt vanwege een omstreden vakantie. "Een heel bijzonder moment, de koning zegt normaal nooit iets over privézaken zoals een vakantie", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. "Maar deze koning ziet ook wel in dat hij het tij hiermee kan keren."

Na vijf dagen lijkt volgens Paulus dan nu toch eindelijk een einde te komen aan 'de Griekse tragedie'.

Tragedie van vijf dagen

Die begon afgelopen vrijdag nadat bekend was geworden dat de koning met zijn gezin op vakantie naar Griekenland was gegaan, juist nu Nederlanders het advies krijgen om thuis te blijven. Een storm van kritiek volgde. De familie besloot daarop de vakantie af te breken. De koning vloog zaterdag terug naar Nederland.

Premier Rutte, volgens de wet verantwoordelijk voor het handelen van de koning, moest toegeven dat hij een inschattingsfout had gemaakt.  En net toen de storm leek te gaan liggen, kwam gisteren het nieuws dat de twee oudste prinsessen niet mee terug waren gekomen, maar pas gisteren terugvlogen. Daarmee kreeg de rel nog een staartje. 

'Elk woord doet ertoe'

Vandaag trokken de koning en koningin het boetekleed aan. In een twee minuten durende video, gericht aan het volk, zeiden ze dat het 'heel onverstandig' was geweest was. "Reken maar dat hier heel goed is over nagedacht", zegt Paulus.

"Elk woordje is op een goudschaaltje gewogen. Je ziet ook dat de koning de tekst voorleest, dat maakt het misschien iets minder spontaan, maar dat is in dit geval ook heel logisch. Elk woord doet ertoe. Reken maar dat dit met alle betrokkenen en de premier is afgestemd."

Boetekleed

Dat de koning openlijk het boetekleed aantrekt over zijn misrekening is heel bijzonder. "Normaal is alles wat de koning privé doet extreem afgeschermd en zegt hij niets over vakanties. Nu gaat hij uitgebreid in op juist een ultiem privémoment. Misschien wel wat laat, maar de koning en koningin trekken nu het boetekleed aan. Met woorden als: 'met spijt in het hart richt ik mij tot u' en 'dat het onverstandig is geweest om geen rekening te houden met de nieuwe beperkingen'."

Einde aan Griekse tragedie

Paulus is ook niet helemaal verrast door deze actie: "Willem-Alexander is ook een koning die weet hoe hij met media om moet gaan. Hij had deze video niet hoeven op te nemen, de premier is immers verantwoordelijk, maar hij ziet toch in dat hij hiermee het tij kan keren."

Op deze manier zijn privéleven ter sprake brengen is wel een knieval, zegt Paulus. "Maar ik verwacht wel dat hiermee een einde komt aan de Griekse tragedie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekijk de videoboodschap van de koning na de ophef rond zijn vakantie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore