Minder pieken en dalen

'Veelbelovend': poeptransplantatie voor mensen met diabetes type 1

22 oktober 2020 07:09
Bij een kind wordt de hoogte van haar bloedsuikergehalte gemeten. Beeld © iStock

Hebben mensen met diabetes type 1 baat bij een poeptransplantatie? Daar lijkt het wel op, zegt hoogleraar inwendige geneeskunde Max Nieuwdorp. De eerste resultaten van zijn onderzoek worden veelbelovend genoemd. Het Diabetes Fonds en Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) steunen zijn onderzoek met een miljoen euro.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam de cellen uitschakelt die insuline produceren. Om het bloedsuikergehalte goed te houden, moeten patiënten meerdere keren per dag insuline spuiten. Hoe moet worden voorkomen dat het lichaam die insulineproducerende cellen uitschakelt, is nog niet duidelijk.

Darm schoonspoelen

Maar Nieuwdorp, die aan het Amsterdam UMC werkt, ziet wel mogelijkheden in de transplantatie van poep. "Daarbij spoel je de darm eerst schoon, en daarna geef je feces van een gezonde donor of van de patiënt zelf terug via een slangetje in de neus", zegt hij in een uitlegfilmpje op YouTube.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taboe op insuline spuiten? 'Trek je er niets van aan'

Het vermoeden is dat diabetes type 1 ontstaat in de darmen. Doordat bij een poeptransplantatie een grote hoeveelheid andere bacterieën worden ingebracht, zouden die het immuunsysteem minder agressief kunnen maken tegen het eigen lichaam. Mogelijk kan de eigen insulineproductie dan toch weer een beetje worden 'opgepoetst', zoals Nieuwdorp dat noemt.

De bedoeling is om de ziekte stabieler te maken, zegt hij. "Dan gaan je bloedsuikerwaarden niet meer van hot naar her en heb je waarschijnlijk minder insuline nodig, en heb je minder chronische klachten."

Stabieler ziekteverloop

In het vooronderzoek zijn een jaar lang twintig patiënten gevolgd. "Die hebben een paar keer een transplantatie gekregen. De helft had na dat jaar een veel stabieler ziekteverloop."

De methode via een slangetje in de neus is 'best heftig', zegt Nieuwdorp. "We denken na over hoe we dat in capsules kunnen doen. Dat doen we nu ook bij mensen met chronische diarree."

Wat is diabetes, en wat is het verschil tussen type 1 en 2?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het verschil tussen diabetes type 1 en 2 groot. In deze video leggen we uit wat diabetes is en wat de verschillen tussen de types zijn.

Minder hoge en lage bloedsuikerwaarden

Nieuwdorp heeft 'heel goede hoop' dat de methode zijn vruchten afwerpt. Hij hoopt dat patiënten daardoor minder te hoge en te lage bloedsuikerwaarden hebben, waardoor ze op de korte en lange termijn minder last hebben van hun ziekte.

Een verkennend onderzoek, waarvan de resultaten later deze maand worden gepubliceerd in het tijdschrift Gut, is veelbelovend, zeggen verschillende deskundigen. Het Diabetes Fonds en Stichting DON hebben daarom besloten een miljoen euro te schenken aan het vervolgonderzoek, dat vijf jaar zal duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

10 dingen die je nog niet wist over diabetes

Trillen, duizelig, black-out: dit kan een hypo doen bij diabetespatiënten

Veel diabetespatiënten hebben geregeld last van 'hypo's', te lage bloedsuikergehalten. In deze video leggen we uit wat daar de gevolgen van zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore