De GGD heeft de handen vol aan het bron- en contactonderzoek van de 8000 dagelijkse besmettingen. Daarom is er vaak geen tijd meer om een huisarts te informeren bij een positieve coronatest. Dat is slecht nieuws, zeggen huisartsen, die er het liefst snel bij willen zijn als een patiënt besmet raakt.
Het lukt sommige GGD's niet meer om de huisarts te informeren als een patiënt besmet is met het coronavirus. Dat schrijft het NRC op basis van een brief van GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet.
Overbelast
Eerder moesten veel GGD's het bron- en contactonderzoek al laten vallen en in sommige gevallen lukte het zelfs niet meer om besmette personen tijdig te informeren. Ondanks maandenlange inspanningen blijkt nu dat ook het informeren van de huisarts vaak lastiger is dan wordt gedacht.

Dat komt omdat de GGD geen bestand heeft waarin staat wie welke huisarts heeft en wat de contactgegevens zijn. "Het lukt in sommige regio's door de grote werkdruk niet om de huisarts snel te informeren over een positieve uitslag", schrijft Rouvoet in zijn brief.
"Voor de korte termijn wil GGD GHOR inzetten op een pragmatische oplossing: positief geteste personen vragen zelf hun huisarts te informeren. We verwachten dat ze bereid zullen zijn dat te doen. Zeker degenen met gezondheidsrisico's."
Weinig zuurstof
De Amsterdamse huisarts Stella Zonneveld vertelt aan de krant dat ze het snel moet weten als een patiënt besmet is. "We weten nu uit studies dat als je bij een ernstig zieke coronapatiënt vanaf zeven dagen na de eerste klachten begint met wat zuurstof én dexamethason herstelkansen echt groter zijn", legt zij uit.
"Maar dan moet je wel weten wíé er besmet is. Het scheelt ook langdurige ziekenhuisopnames en ic-opnames als je er vroeg bij bent."

Volgens Zonneveld is het probleem bij corona dat veel patiënten eerst niet voelen dat ze weinig zuurstof hebben, terwijl dat wel te meten is.
Hoe eerder, hoe beter
Rouvoet schrijft ook dat het belangrijk is dat huisartsen tijdig op de hoogte worden gebracht van besmettingen: "Hoe eerder deze informatie bij de huisartsen bekend is, hoe sneller zij op basis van het risicoprofiel snel met de juiste behandeling kunnen starten".