Jarenlange strijd

Radboud Universiteit en Radboudumc niet langer 'katholiek' na conflict

21 oktober 2020 00:56 Aangepast: 21 oktober 2020 01:01
Het universitair ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is niet langer 'katholiek'. Beeld © ANP

De Radboud Universiteit en het universitair ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen mogen zich niet langer 'katholiek' noemen. De instellingen lagen al jaren overhoop met de Nederlandse Bisschoppenvereniging, die nu heeft besloten het predicaat 'katholiek' in te trekken.

Dat schrijft de Bisschoppenconferentie in een verklaring. De universiteit en het universitaire ziekenhuis zeggen het besluit 'te betreuren', maar ze zullen het respecteren.

'Invulling aan katholiciteit'

De bisschoppen, het ziekenhuis en de universiteit liggen te ver uit elkaar over de manier waarop de instellingen 'invulling zouden moeten geven aan hun katholiciteit'.

"De verwachting dat deze visies naar elkaar toe zullen groeien ontbreekt", schrijven de bisschoppen. Daarom mogen de instellingen zich niet langer 'katholiek' noemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerken negeren advies 30 mensen: 'De kans is groot dat er meer zitten'

De beslissing is het resultaat van een jarenlange strijd. De Bisschoppenconferentie besluit officieel wie in het bestuur van katholieke instellingen mogen komen. Meerdere kandidaat-bestuurders werden de afgelopen jaren afgewezen omdat de bisschoppen vonden dat ze 'niet katholiek genoeg' waren.

Raad van toezicht

De Ondernemingskamer in Amsterdam bepaalde onlangs dat de Nijmeegse instellingen geen goedkeuring nodig hebben en dus zelf bestuurders mocht benoemen en ontslaan.

Het ziekenhuis en de universiteit besloten vervolgens een eigen raad van toezicht op te richten. In plaats van alle bestuurders, zouden de bisschoppen daar bij elke raad een van de vijf leden mogen benoemen. De Bisschoppenconferentie liet vervolgens weten dat een 'te grote beperking' te vinden en besloot de stekker uit de instellingen te trekken.

Goede afwikkeling

De Radboud Universiteit en het universitair ziekenhuis Radboudumc zeggen te willen werken aan een goede afwikkeling van de zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Radboud Universiteit komt met huilkamer voor studenten die erdoorheen zitten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore