Dienstplicht

Deze meiden kozen vrijwillig voor Defensie: 'Kantoorbaan van 40 uur? Mij niet gezien'

20 oktober 2020 18:08 Aangepast: 20 oktober 2020 20:31
Lisa (links) en Iris kunnen zich geen leukere baan voorstellen dan bij Defensie. Beeld © Yoeri Bonarius

100.000 meiden geboren in 2003 krijgen binnenkort post van Defensie. Zij vallen als eerste generatie vrouwen onder de dienstplicht. Vooral symbolisch, want de opkomstplicht is in 1997 afgeschaft. Lisa en Iris kozen als jonge guppen vrijwillig voor een defensiebaan. "Ik heb al 15 landen en de mooiste sterrenhemels gezien. Wie wil dat niet betaald doen?"

Dit jaar vallen meisjes voor het eerst onder de dienstplicht. Voor het ministerie van Defensie meteen een mooi moment om alle jonge vrouwen in ons land nog eens te wijzen op een carrière, want slechts 10 procent van de militairen is vrouw. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle meisjes uit 2003 krijgen deze week dienstplichtbrief, ook prinses Amalia

Matroos Lisa Verheggen (24) en officier Iris Tick (26) kozen wel voor Defensie, maar denken dat er nog veel vooroordelen zijn. "Veel meiden denken dat je een stoere chick moet zijn, maar onze vrouwen zijn juist heel divers." Hoog tijd voor een klein potje reclame dus.

Matroos Lisa Verheggen (24) : 'Je baan blijft altijd spannend'

Lisa: je kunt je altijd blijven doorontwikkelen Lisa: je kunt je altijd blijven doorontwikkelen

"Ik kom net terug van een oefening van ruim vier weken voor de kust van Zuid-Frankrijk. Een geweldige tijd. Nu heb ik even vakantie", zegt Lisa.

Sinds haar 21ste werkt ze bij de marine. "Ik werkte eerst in de horeca, maar wilde iets anders. Meer spanning en afwisseling. Ik ben een betaalde opleiding gaan doen met als vakgebied administratie. Ik werk nu drie jaar op het één na grootste marineschip van ons land. Het varen is mijn leven, de mensen mijn familie."

Lisa is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. "Denk aan salaris, een verlofverzoek, en ik regel het als iemand een opleiding wil gaan volgen. Ik ga mee op uitzendingen en deel dan mijn hut met vier vrouwen. Vorig jaar ben ik naar de Bahama's geweest om te helpen met de opbouw na orkaan Dorian. Je draagt in vredestijd bij aan veiligheid of je werkt mee aan de wederopbouw van een land. Geweldig toch?"

Het schip waar Lisa aan boord werkt: 'Zr.Ms. Johan de Witt’. Het schip waar Lisa aan boord werkt: 'Zr.Ms. Johan de Witt’.

De matroos heeft net een nieuwe functie gekregen en is daarom verhuisd naar Den Helder. "Ik ga aan wal werken en de administratie doen van mensen die net in dienst zijn gekomen. Een beetje jammer dat ik van het schip af moet, want ik hou erg van varen, maar ik heb heel veel zin in de nieuwe uitdaging. In mijn baan krijg je elke drie jaar een nieuwe functie. Heel leerzaam, je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen. Ik ben nu matroos en heb een verzoek ingediend tot korporaal. Je staat nooit stil."

Geen mannenbedrijf

Tien procent bij Defensie is vrouw. Te weinig, vindt Lisa. "Maar we zijn absoluut geen mannenbedrijf. Vrouwen en mannen doen dezelfde werkzaamheden en worden gelijk behandeld. Maar nieuwe, vrouwelijke aanwas is welkom. Tegen alle vrouwen die zin hebben in een uitdaging en zichzelf willen blijven ontwikkelen, zou ik zeggen: word mijn collega!"

Luitenant ter zee Iris Tick (26): 'Kantoorbaan van 40 uur? Vreselijk'

Iris wilde al haar hele leven bij Defensie werken. Iris wilde al haar hele leven bij Defensie werken.

"In mijn korte carrière heb ik al 15 landen gezien, de mooiste sterrenhemels, en vriendschappen voor het leven gesloten. Een kantoorbaan van 40 uur per week? Ik moet er niet aan denken."

De 26-jarige Iris Tick is luitenant ter zee aan boord van het amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt. Ze is als plaatsvervangend hoofd Logistieke Dienst verantwoordelijk voor alle voeding aan boord en niet te vergeten: de wasserette. "Simpel gezegd moet ik ervoor zorgen dat er genoeg eten is voor de bemanning. Dat kunnen wel 600 mensen zijn. Ik heb dus hele koelcellen aan aardappels en magazijnen vol rijst."

Blauwe hap

Vandaag is het 'blauwe hap', een traditie binnen de marine. "Dan eten we iets uit de Indonesische keuken. We eten altijd 's middags warm. Onze chef-koks zorgen ervoor dat onze mensen gevarieerd en gezond te eten krijgen." En Iris is verantwoordelijk voor de wasserij. "Kleding en beddengoed moet immers ook gewassen worden aan boord."

Iris (links) met haar collega's in de voorraadruimtes. Iris (links) met haar collega's in de voorraadruimtes.

Iris ligt nu in Den Helder aangemeerd, maar ze heeft al heel wat van de wereld gezien. Vorig jaar zat ze nog in Irak, twee jaar geleden in het Caribisch gebied op een drugsmissie. "Het is niet alleen een baan, het is ook je familie", zegt  ze.

Toegegeven: schepen aan geld komen er thuis niet binnen. "Met mijn opleiding kan ik in de 'gewone' wereld misschien meer verdienen – ik verdien nu zo'n 3.500 bruto per maand – maar de arbeidsvoorwaarden zijn heel goed. Je kunt altijd bijscholen en na twee jaar krijg je weer een nieuwe functie. En op uitzending gaan, is zo'n geweldige ervaring."

Tegen een stootje kunnen

Ze snapt niet goed dat niet meer meiden kiezen voor haar baan. "Ik denk dat veel jonge vrouwen denken dat je een echte, stoere chica moet zijn. Maar je hoeft echt niet per se heel sterk of stoer te zijn. Natuurlijk, je moet tegen een stootje kunnen maar verder werk ik met allerlei soorten vrouwen."

"Een dag is weleens saai. Of juist heel spannend, zoals toen ik in Irak zat. Maar je kunt echt iets betekenen. Iedereen in mijn familie is supertrots op mij. Hoe gaaf is dat? En vergis je niet: vrouwen kunnen echt het verschil maken."

Het dok van het schip waar Iris werk. Het dok van het schip waar Iris werk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore