AED's op alle stations

Met een AED op het station had Arnoud misschien wél een leven kunnen redden

20 oktober 2020 17:23 Aangepast: 21 oktober 2020 09:22
Archieffoto AED (links) en Arnoud Vermeer (rechts) Beeld © ANP / Privéfoto

Mede dankzij Arnoud Vermeer hangt vanaf volgend jaar op ieder NS-station een defibrillator, ook wel AED genoemd. Vermeer reanimeerde op station Weesp iemand die uiteindelijk zou overlijden. Een AED had kunnen helpen, maar was er niet.

Het was een frisse zondagochtend in januari 2019. Arnoud Vermeer stond op het punt om de trein naar Schiphol te pakken. Maar toen zag hij twee NS-medewerkers over een man heen gebogen staan.

"Ze vroegen of iemand kon reanimeren. Ik had eerder een EHBO- en AED-cursus gevolgd en wist dat een reanimatie een kwestie van minuten is." De eerste zes minuten van een hartstilstand zijn cruciaal. De overlevingskans is het grootst als binnen die minuten reanimatie mét defibrillator wordt gestart.

Reanimeren

Vermeer begon zonder aarzeling met reanimeren. "Het ging op de automatische piloot", legt hij uit. Is de man bij bewustzijn? Nee. Haalt hij adem? Nee. Heeft hij een hartslag? Nee. "Ik begon met reanimeren en vroeg omstanders om 112 te bellen en een AED te zoeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle Nederlandse treinstations krijgen volgend jaar een AED

Twee bedrijven bij het station met zo'n AED in huis waren die zondag dicht. "Daarom moesten we wachten tot de ambulance er was." Een AED had het verschil kunnen maken.

Geen bereikbare AED

Het voorval bleef door Vermeers hoofd spoken. "Wat gebeurde er? Wat had ik anders kunnen doen? Hoe kan ik voorkomen dat het vaker gebeurt dat er geen AED in de buurt is?" Vanuit die gedachte stuurde hij een tweet naar de NS: waarom hangen er geen AED's op alle stations? "Dat had enorm kunnen helpen", legt hij uit.

De tweet zorgde voor veel reacties en er werden zelfs Kamervragen gesteld. Volgens de Hartstichting heeft het mede geleid tot het besluit om op elk station minstens één AED te hangen. Vanmorgen maakten ProRail en NS bekend dat ze het komende jaar samen met de Hartstichting 450 AED's bij 350 treinstations gaan plaatsen.

Een AED kan levensreddend zijn, weet ook Anneke de Vries, lid van de Raad van Bestuur van NS. "Ik ben zelf een naaste verloren aan een hartstilstand. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk AED's komen bij alle stations."

'Niet zo moeilijk als je denkt': zo red je levens met een AED

Minder dan één op de drie Nederlanders zonder kennis van EHBO durft een AED (automatische externe defibrillator) te gebruiken om iemand te reanimeren. En dat terwijl het volgens het Rode Kruis best simpel is. Dit is hoe je zo'n apparaat gebruikt.

Mooiste uitkomst

Vermeer heeft veel lof voor het initiatief. "Ik vind het fantastisch. Dit is de mooiste uitkomst die je maar kunt wensen voor zo'n droevige situatie." Hij zocht weer contact met de familie van de man die hij destijds heeft gereanimeerd. "Helaas komt het niet meer op tijd voor deze man, maar ik had het met zijn familie erover dat het een mooie nagedachtenis is. Hij overleed in zekere zin niet voor niets."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patrick wist niets van EHBO, maar redde met een AED een leven: 'Zo moeilijk was het niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore