Vier in een team

Koen Weijland is eerste bondscoach e-Oranje: 'We willen de beste worden'

20 oktober 2020 21:19
Koen Weijland. Beeld © ANP

Voormalig e-sporter Koen Weijland mag zich de allereerste bondscoach van e-Oranje noemen. Dat is het team met de beste FIFA-spelers van Nederland.

In zijn rol als coach zal Weijland vooral taken uit handen nemen van de spelers. "Ik ga ze niet zeggen op welke knoppen ze moeten drukken, want de jongens kunnen allemaal hartstikke goed spelen. Wel weet ik dat bij grote toernooien een bepaalde druk komt kijken en daar help ik ze mee omgaan. Zo geef ik bijvoorbeeld advies over hoe ze moeten omgaan met de pers", zegt Weijland.

Selectie

De selectieleden van het Nederlands e-sports-team kunnen zich kwalificeren door goed te presteren in de competitie, de eDivisie.

Levi (16) pakt flinke zakcent met gamen: 'Won 10.000 dollar'

Levi, die uitkomt voor Vitesse, is een van de e-sporters die in aanmerking komen voor de eerste selectie van e-Oranje.

Zelf weet hij hoe het is om als speler onder een vergrootglas te liggen. "Ik heb veel geleerd over e-voetbal in mijn verleden en kan die lessen nu goed overbrengen. Ik wil er samen met de KNVB voor zorgen dat e-sports populair wordt en blijft."

Waarom e-Oranje?

"Met e-Oranje willen we een jonge doelgroep tussen de 12 en 24 jaar aan de KNVB binden", zegt Nick Hoogebeen van de voetbalbond. "We willen jongeren vroeg kennis laten maken met het voetbal en in onze ogen kan dat zowel door e-Oranje als fysiek voetballen op het veld."

Hoogebeen zegt dat de KNVB met e-Oranje het voorbeeld volgt van landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Noorwegen. Alleen Nederland heeft als enige land een bondscoach.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ook niet-gamers kijken steeds vaker naar esports'

"Als bondscoach ben ik de verbinding tussen de KNVB en de selectie", zegt Weijland. Zijn ambitie is om bij de beste landen in de wereld te horen. Hij wil prijzen pakken. "Traditioneel zijn Engeland, Duitsland en Frankrijk heel goed, maar ook Scandinavische landen zijn sterk."

Met het team zal worden toegewerkt naar de EK's en WK's van de FIFA en UEFA. Deze zullen waarschijnlijk in april of mei volgend jaar plaatsvinden. Bij dit soort toernooien komen Europese landen digitaal bij elkaar en nemen telkens twee e-sporters per land het tegen elkaar op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB begint met Nederlands esports-elftal, mét bondscoach

De KNVB stort zich nu écht op e-sports, zegt de nieuwe bondscoach. "Vier jaar geleden begon de eredivisie ermee en sinds twee jaar organiseren de FIFA en UEFA toernooien als de eNations Cup. Dit wordt groter en groter. De KNVB wil hierin de beste worden."

In de komende maanden zullen de beste Nederlandse spelers worden geselecteerd. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore