Ga naar de inhoud
Kort geding

Rechter: horecagelegenheden moeten dicht blijven

Horecaondernemer Michael Meeuwisse (r) en advocaat Simon van Zijll (m) half oktober in de rechtbank. De eigenaar van de Haagse bodega De Posthoorn heeft een kort geding aangespannen. Beeld © ANP

Alle horecagelegenheden moeten voorlopig gesloten blijven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld in een kort geding dat door verschillende horecaondernemers was aangespannen.

De Haagse bodega De Posthoorn was de zaak begonnen en meer dan zestig ondernemers sloten zich daarbij aan. Ze eisten dat ze de deuren weer mochten openen.

Maand dicht

Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhalen blijft wel mogelijk. "Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen, is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is", zei advocaat Simon van Zijll namens de eisers.

Kort
Lees ook:
Kort geding cafés en restaurants, heeft het kans van slagen?

Het water staat veel horecabedrijven aan de lippen. Veel ondernemers zijn failliet of dreigen dat op korte termijn te gaan, zei Van Zijll. De maatregelen zijn "willekeurig en disproportioneel", aldus de ondernemers.

'Sluiting enige optie'

De landsadvocaat is het daar absoluut niet mee eens. De Staat betoogde dat er geen andere mogelijkheid is dan sluiting. "We bevinden ons midden in de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt", aldus de landsadvocaat.

Er is 'zonder meer' sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. "Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie." Hij wees ook nog op de steunmaatregelen van de overheid, waar alle ondernemers aanspraak op kunnen maken.

Dat was het dan: zo sloot de horeca de deuren

01:53
Nog even een laatste keer genieten: de laatste uurtjes voor de sluiting.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde een dag na de bekendmaking van de maatregelen dat restaurants mogelijk open konden blijven. Ze moeten dan wel onder meer gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn. De rechtbank komt binnen twee weken met een motivering van het besluit om horecagelegenheden helemaal niet open te laten gaan.

Duitse rechter oordeelde anders

Afgelopen vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants daar gelijk in een kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23.00 uur. De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de al ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of het maximumaantal gasten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update