Ga naar de inhoud
Sneller, maar kost geld

Christiaan doet commerciële sneltests, RIVM heeft je liever in de teststraat

Christiaan Widdershoven. Beeld © Eigen foto

Het RIVM heeft liever dat je je gratis laat testen in een teststraat, maar sinds een paar weken zijn er andere opties: commerciële sneltests. Christiaan Widdershoven is arts en voert de tests uit. Kost je 100 euro, en binnen een kwartier heb je de uitslag. "Ik verdien er een leuk zakcentje aan."

De problemen bij de PCR-test van de GGD zijn bekend. Je kunt niet altijd meteen terecht, en de uitslag van de test laat vervolgens ook vaak een dag of meer op zich wachten. Niet iedereen wil daarop wachten, ziet ook Christiaan Widdershoven (29), promovendus van het Amsterdamse UMC.

Genoeg animo

Toen twee weken geleden twee antigeensneltests werden goedgekeurd, besloot hij daarom een partij in te kopen. Het idee: bij hem in de buurt in Amsterdam mensen gaan testen die snel de uitslag wilden hebben. Kosten: 99 euro. Uitslag: binnen een kwartier. Er bleek genoeg animo.

Zo werkt de coronasneltest

01:29
Een staafje in je neus en dan de uitslag na een kwartier: zo simpel werkt de coronasneltest.

De animo is groot: na alleen al het verspreiden van flyers in de buurt was de eerste partij van 25 tests al snel op. Christiaan kocht er honderd bij en ook die raakte hij snel kwijt. Zijn website wordt goed gevonden. "Ik krijg wel een belletje of vijftien per dag", zegt hij. 

'Extra zakcentje'

Widdershoven heeft, voor hij aan de slag ging, nagedacht of wat hij doet wel ethisch verantwoord is. Hij vindt van wel. "Er zijn andere commerciële aanbieders die vragen 150 euro, en daar moet je dan naartoe. Ik kom bij de mensen thuis, kan de uitslag snel garanderen en kom uiteraard in een pak met volledige bescherming. Ook moet ik de tests inkopen. Ik verdien er uiteraard een extra zakcentje mee, maar het kost mij ook geld. Daarnaast weten mensen dat het bij de GGD gratis kan. Ze betalen voor de service die ik bied."

Bovendien test Widdershoven ook mensen die geen klachten hebben maar zich wel zorgen maken, of mensen die het vervelend vinden om te wachten op de GGD.

Razendsnelle
Lees ook:
Razendsnelle test voor iedereen? Dit moet je weten over de nieuwe coronatesten

RIVM: 'Kom naar de teststraat'

Het RIVM laat weten dat de twee antigeentesten gevalideerd zijn en dat de kwaliteit daarmee voldoet. Maar dat wil niet zeggen dat het testen bij commerciële partijen wordt aangemoedigd. "Wij zeggen: als je klachten hebt, moet je naar de GGD gaan en je daar laten testen. Dan komt de uitslag daar in het systeem terecht. Daarmee komt er meer beeld op het virus. Dat is belangrijk", zegt Harald Wychgel van het RIVM.

RIVM-baas Jaap van Dissel sprak vorige week zijn verwachting uit dat het er goed uitziet wat betreft de sneltests, maar dat er nog wel meer onderzoek nodig is. Er worden bijvoorbeeld nog wel mensen negatief getest die eigenlijk positief zijn. Dat is zo'n 10 tot 15 procent.

In de presentatie die Van Dissel vorige week aan het kabinet gaf, was te zien dat er nog wat andere hobbels op de weg zijn voordat de sneltest op grote schaal kan worden ingezet. Naast de vals-negatieve tests is dat bijvoorbeeld de personele inzet. Die is hoog, omdat de test in een teststraat moet worden uitgevoerd. Op dit moment gebeurt dat in het laboratorium.

De testen zijn goedgekeurd, dus met de betrouwbaarheid van de uitslag zit het goed. "Al is geen enkele test 100 procent betrouwbaar", zegt Widdershoven. Maar áls je positief test bij de test die Widdershoven afneemt, dan is de kans op een zogenoemde 'vals positieve test' erg klein. "Bij 99,6 procent van de positieve tests is de persoon volgens de fabrikant ook daadwerkelijk besmettelijk."

PCR-test iets preciezer

Dat laatste woord is van groot belang, want in tegenstelling tot de PCR-test van de GGD, laat deze test iets beter zien of de persoon besmettelijk is, zegt Widdershoven. De PCR-test zou dan weer iets preciezer zijn en ook lagere hoeveelheid virus kunnen constateren.

Widdershoven zelf heeft er dus een leuk zakcentje aan, maar zou het liefst zien dat hij snel overbodig wordt. Dat zou dan moeten gebeuren door een massale uitrol bij de GGD. Widdershoven: "Dat kan in de maatschappij een boel impact hebben. Ik zie ook dat mensen het lastig hebben in psychische of financiële zin. Een nieuwe generatie sneltests, die mensen bijvoorbeeld zelf kunnen afnemen, kan voor grote verandering zorgen." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.