Maar wel 20 graden

Storm op komst: het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij

20 oktober 2020 14:46
Het kan vandaag zo veel gaan regenen, dat er in het noordwesten kans is op wateroverlast. Beeld © ANP / Imago Stock & People GmbH

Het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij. Het gaat regenen en flink waaien. Er is zelfs kans op storm. En die winterjas? Hang die nog maar weer even in de kast: het wordt 20 graden.

De grijze lucht die we vanmorgen zagen toen we de gordijnen open deden, blijft nog wel even hangen, vertelt Marjon de Hond, meteoroloog bij Buienradar. "Van tijd tot tijd kan er wat regen vallen en de wind zal vanavond flink aantrekken."

Kans op storm

Ideaal weer voor een herfst- of strandwandeling wordt het niet, in de middag trekt de wind namelijk flink aan. Daardoor is er mogelijk langs de west- en noordkust kans op storm. Er worden daar namelijk windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur verwacht aan de kust. Het KNMI geeft daarom voor morgenmiddag code geel af voor de kustprovincies. Als het een uur flink blijft doorwaaien met windkracht 9, is storm Barbara een feit. 

 

"Het kan morgenmiddag even flink spoken door de aantrekkende wind." De meteoroloog waarschuwt dan ook als je van plan bent met een aanhangwagen de weg op te gaan. "Pas op en doe het liever een andere keer, want het kan echt vervelend en misschien zelfs gevaarlijk zijn."

20 graden

Maar qua temperatuur kan het nog best uit te houden zijn. Die winterjas mag nog wel even in de kast blijven hangen. De Hond legt uit dat de wind morgen naar het zuidwesten draait. "Zodra het morgenmiddag opklaart, zal de subtropische lucht die over ons land waait, haar best doen." Het wordt gemiddeld 20 graden. In Zeeland, Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 22 graden worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Herfstvakantie in coronatijd: lekker veel ruimte, maar wat mag je doen?

In de loop van morgenavond wordt het weer rustiger, maar dan heeft het misschien wel records geregend. Het wordt namelijk voor de 110de keer een warme dag met minstens 20 graden in De Bilt. Slechts drie keer waren er in een kalender jaar meer warme dagen. Daarnaast kan het ook de warmste 21 oktober ooit worden. "Het vorige record van 20,1 graden komt uit 1977, en het zou maar zo kunnen dat we die verbreken."

Zacht weer

Na het onstuimige midden van de week, blijft het even wisselvallig. Maar het weekend komt met meer zon en droger weer. "Daarnaast blijft het met 17 graden zacht voor de tijd van het jaar."

Waarom het zo vaak stormt in de herfst

Nicolien Kroon van Buienradar legt uit hoe het komt dat vaak in de herfst de stormen hun kop op steken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore