Geld beschikbaar

Boa's en cameratoezicht: zo gaan gemeenten overlastgevende asielzoekers aanpakken

20 oktober 2020 05:06 Aangepast: 20 oktober 2020 06:10
Ter illustratie: een opvanglocatie voor overlastgevende asielzoekers. Beeld © ANP

Tien gemeenten trekken de komende maanden alles uit de kast om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Ze zetten boa's in, er komt cameratoezicht bij asielzoekerscentra (AZC's) en samen met lokale ondernemers gaan gemeenten alternatieve taakstraffen opleggen.

Het grootste deel van de asielzoekers in Nederland veroorzaakt geen problemen, maar een kleine groep zorgt voor overlast.

Tien gemeenten

Nu is er een project in het leven geroepen om de overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Tien gemeenten gaan – ieder op hun eigen manier – aan de slag met de problemen.

De gemeenten (Boxmeer, Grave, Nijmegen, Venray, Cranendonck, Oisterwijk, Emmen, Westerwolde en Den Helder) zetten bijvoorbeeld meer boa's in, hangen camera's op rond AZC's en blijven gebruikmaken van een speciale asielbus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Al driehonderd overlastgevende asielzoekers op zwarte lijst geplaatst'

Eerdere initiatieven

Staatssecretaris Broekers-Knol van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft al van alles geprobeerd om de problemen met overlastgevende asielzoekers op te lossen. Zo werd er vorig jaar een strenge Handhaving en Toezichtslocatie (HTL) geopend in Hoogeveen voor asielzoekers die problemen veroorzaken. Zij mogen er het terrein niet af.

Ook is er een zwarte lijst voor overlastgevende asielzoekers samengesteld. Zo kan 'de zwaarste groep overlastgevers door middel van een landelijke lijst goed in beeld worden gebracht' en 'intensief worden aangepakt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overlastgevende asielzoekers mogen voortaan niet van terrein azc af

"Overlast kun je niet alleen aanpakken met wetten en regels vanuit Den Haag", vertelt Broekers-Knol. "Het vergt samenwerking tussen heel veel partijen, juist ook lokaal, én de inzet van de juiste maatregelen."

Dicht op de huid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld, wat door deze tien gemeenten slechts voor de helft gebruikt wordt. "De subsidie geeft gemeenten de vrijheid om zelf te bepalen welke aanpak het beste bij hun problematiek past", vertelt de staatssecretaris. 

Er is regelmatig kritiek op het asielbeleid van de regering: in de Kamer klinken soms geluiden om overlastgevende asielzoekers het land uit te zetten. "Een overlastgever direct uitzetten tijdens de asielprocedure kan niet, onder meer vanwege internationale regelgeving", meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Daarom is er gekozen voor een aanpak waarbij de overlastgevers dicht op de huid worden gezeten."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore