450 defibrillators

Alle Nederlandse treinstations krijgen volgend jaar een AED

20 oktober 2020 03:27 Aangepast: 20 oktober 2020 03:39
Een defibrillator op het station van Assen. Beeld © ANP

Vanaf volgend jaar moet er op ieder treinstation in Nederland een AED hangen. ProRail en de NS willen in samenwerking met de Hartstichting in totaal 450 defibrillators plaatsen op alle 350 treinstations.

De eerste minuten na een hartfalen zijn cruciaal. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is 10 minuten. Dat is snel, maar er kunnen getrainde mensen sneller ter plekke zijn omdat die toch al in de buurt zijn. Die zogenoemde burgerhulpverleners moeten dan wel een defibrillator (AED) bij de hand hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al 25.000 AED's in Nederland, maar nóg meer nodig

In Nederland hangen momenteel al zo'n 25.000 AED's, maar toch zijn er nog altijd plekken waar geen defibrillator in de buurt is. Door het aantal AED’s uit te breiden naar alle stations willen ProRail en NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk.

Levensreddend

Op de vijftig grotere stations is op dit moment al minimaal één AED aanwezig. Dat worden er meer. De AED’s krijgen een plek bij het station. Hierdoor is in een straal van 500 meter rondom het station een AED voor handen.

Bij stations met toegangspoortjes, is er minimaal één direct toegankelijk. "Ik ben zelf een naaste verloren aan een hartstilstand", vertelt Anneke de Vries, lid van de Raad van Bestuur van NS. "Een AED kan levensreddend zijn en daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk AED’s komen bij alle stations."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patrick wist niets van EHBO, maar redde met een AED een leven: 'Zo moeilijk was het niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore