Landelijke lijn

Handhavers gaan strenger optreden: één waarschuwing, dan boete

20 oktober 2020 02:55 Aangepast: 20 oktober 2020 03:03
Hubert Bruls staat de pers te woord met minister Grapperhaus op de achtergrond. Beeld © ANP

De politie en boa's gaan de komende tijd strenger optreden tegen overtreders van de coronamaatregelen. Niet alleen bezoekers van illegale feesten en horecagelegenheden die structureel de fout in gaan worden op de bon geslingerd, maar ook mensen die na 20.00 uur alcohol drinken of met meer dan drie mensen samenkomen. "Wil je niet luisteren? Dan een boete."

Dat vertelde de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, gisteravond. Zowel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) als de 25 veiligheidsregio's zijn het erover eens: er moet strenger opgetreden worden.

Namen noteren

Dat betekent dat iemand die na 20.00 uur alcohol op straat drinkt of met meer dan drie anderen samenkomt, na één waarschuwing gelijk een boete krijgt. Ook gaan politiemensen en boa's de namen noteren van mensen die er met een waarschuwing vanaf zijn gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM verlaagt boete voor overtreden 1,5 meter naar 95 euro

Een gewaarschuwd mens die een week later opnieuw een overtreding begaat, ontvangt dan direct een boete, zo legt voorzitter Bruls uit. Ook overtreders die bijvoorbeeld lachen om de berisping die zij ontvangen, gaan onmiddellijk op de bon. "Wil je niet luisteren? Dan een boete. Wij zetten een stap naar voren. Handhavers gaan voortaan sneller op groepjes af. Hierin komt een landelijke lijn", vertelt Bruls.

Afhankelijk van gedrag

Tot nu toe kregen vooral bezoekers van illegale feesten en horecagelegenheden die structureel de fout in gingen een boete. Grapperhaus wil nu strenger optreden tegen iedereen die de fout in gaat: "Sla je een waarschuwing in de wind, dan word je beboet", vertelde hij de pers gisteravond.

Vooral op het naleven van de groepsvorming en het nuttigen van alcohol worden de teugels aangetrokken. Dat betekent waarschijnlijk dat aantal boetes flink omhoog zal gaan. Toch is dat vooral afhankelijk van het gedrag van de Nederlanders, stellen de burgemeesters en de minister. "Als mensen zich netjes aan de coronaregels houden, gaat het goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore