Door alle coronamaatregelen blijft er niet veel meer over om te doen tijdens je weekend of herfstvakantie. Daarom besloten veel mensen de afgelopen dagen om het park of bos op te zoeken. Vandaag in de corona-update: loop je daar risico als het te druk wordt?
Vooral afgelopen zondag was het druk in de bossen, merkte Staatsbosbeheer. De plekken die normaal al populair zijn, zoals de bossen rond Breda en op de Veluwe, waren nu nog drukker dan normaal.
"Deze periode laat echt het belang van natuur in Nederland zien", zegt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. "Je kunt je hoofd leegmaken, even ontspannen en de wisseling van de seizoenen meemaken. Ga dat alleen niet allemaal op dezelfde plek doen." Eenmaal in het bos verspreiden mensen zich wel, zegt Van Dun, maar op parkeerplekken en natuurspeelplaatsen kan het snel druk worden.
Op dit moment mag je gewoon nog naar het bos of een park, met een groep van maximaal 4 mensen van verschillende huishoudens. Volgens zowel het RIVM als de GGD is er geen specifiek advies te geven over of een bos of park veilig is om te bezoeken, maar gaat het om je eigen gedrag.
"Vraag is niet: is het veilig in het bos? Maar de vraag is: hou ik veilige afstand?", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. Volgens haar is het verhaal al vanaf het begin van de corona-uitbraak vrij simpel: "Het gaat om die anderhalve meter, je moet gewoon afstand houden. Of je nou in het park, bos of in iemands huiskamer bent."

Bos geen brandhaard
De GGD publiceert elke week cijfers over waar de besmettingen plaatsvinden, voor zover het te traceren is met de hoge besmettingscijfers van de afgelopen periode. De meest recente cijfers geven aan dat verreweg de meeste (herleidbare) besmettingen in de thuissituatie plaatsvinden (55 procent), gevolgd door werk (11,4 procent) en contact met overige familie (11,3 procent).
Hoeveel besmettingen er precies in bossen en parken plaatsvinden, is niet duidelijk. Wel is bekend dat 4 procent van de besmettingen bij 'vrijetijdsbesteding' plaatsvinden, maar daar vallen bijvoorbeeld sportclubs ook onder. Drukke bossen zijn in ieder geval nog geen coronabrandhaarden. En buiten lopen mensen natuurlijk minder risico op besmettingen dan binnen.

Toch moet je ook in het bos of park je houden aan basisregels, zoals afstand houden en handen wassen, benadrukt de GGD. "Overal waar mensen geen afstand houden, vinden besmettingen plaats. In welke setting je ook bent."
Iets verder lopen
Volgens Van Dun van Staatsbosbeheer is de drukte in de bossen makkelijk te vermijden. "Als je iets verder loopt en iets meer moeite doet om naar een plek te gaan waar het rustig is, dan heb je alle vrijheid." Om je te helpen, hebben verschillende boswachters eerder dit jaar hun favoriete onontdekte plekken op een rijtje gezet.
Voor wie de aankomende tijd naar buiten wil, heeft Van Dun nog twee tips: "Als het regent wil iedereen op dezelfde plekken schuilen en wordt de anderhalve meter moeilijk. Dus neem een paraplu mee. En op veel plekken is de horeca dicht, dus wees erop voorbereid dat je onderweg niet naar de wc kunt."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.