Ga naar de inhoud
'Blackface light'

Ook grijze piet levert discussie op: 'Halfbakken oplossing'

Beeld © Stichting Sinterklaasintocht Leeuwarden

Geen zwarte pieten, maar grijze pieten. In een groot aantal gemeentes zullen naast Sinterklaas bij de intocht grijze pieten lopen. Is dit hét compromis tussen voor- en tegenstanders? Daar lijkt het vooralsnog niet op.

Kick Out Zwarte Piet is in ieder geval fel tegen, laten ze vandaag weten in een persbericht. De grijze piet is een 'blackface light', met vaak dezelfde racistische karikaturen zoals rode lippen en een afropruik, vindt de actiegroep.

'Laten we niet gaan miepen'

Een grijze piet. In Leeuwarden vinden de critici het nog wel een positieve ontwikkeling, na jarenlang een Zwarte Piet te hebben gehad bij de intocht. Ze vinden het daar in ieder geval een stap in de goede richting. "Zeker als je je realiseert dat er vorig jaar rond deze tijd nog geen enkele beweging was. Toen moest de Piet zwart zijn en blijven", zegt PAL/GroenLinks-raadslid Femke Molenaar tegen Omroep Friesland.

Voor de een is het glas halfvol, voor de ander half leeg. De Grijze Piet, dat is 'm nog niet helemaal, vindt het raadslid. Maar ze zegt ook: "Laten we niet gaan miepen."

In Breda worstelen ze er nog mee. Het plan: bij de intocht zullen grijze pieten te zien zijn, terwijl scholen gekozen hebben voor roetveegpieten. Het gemengde pietenbeeld zou volgens BN de Stem het gevolg zijn van de mislukte mediation tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Het laatste woord is er in Breda nog niet over gezegd.

Soortgelijke verhalen

In andere steden hoor je soortgelijke verhalen. In Venlo kiezen ze voor een grijze piet omdat op die manier de 'mythische en onherkenbare persoon' overeind blijft. In Eindhoven kiezen ze voor een grijze piet omdat ze het daar zien als 'het ideale midden tussen zwart en wit'. "Eigenlijk kan niemand hier op tegen zijn", zegt de voorzitter.

Arnhem

Toch viel in Arnhem een grijs geschminkte piet niet in goede aarde. Een halfbakken oplossing, vonden ze het daar. Het comité wijzigde vlug de plannen: op 14 november lopen naast de sint daarom toch maar vijftien roetveegpieten.

Er zijn meer gemeentes die de grijze piet overwegen, waaronder Den Helder, Dordrecht, Schoonhoven en Ulvenhout. 

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept gemeenten op om geen subsidies te verstrekken aan intochtcomités 'wanneer piet vrij is van elementen van anti-zwart racistische stereotyperingen'. "KOZP zal dit jaar, net als voorgaande jaren, actie blijven voeren op plaatsen waar racistische karikaturen nog steeds onderdeel uitmaken van de intocht."