Resultaten onderzoek positief

Immuuntherapie mogelijk ook inzetbaar bij bestrijding blaaskanker

19 oktober 2020 10:48
Beeld © ANP

Er is een nieuwe manier gevonden om blaaskanker te bestrijden. Deze soort kanker komt na de operatie vaak terug, maar de zogenoemde neoadjuvante immuuntherapie kan in combinatie met twee andere medicijnen ook behulpzaam zijn bij het bestrijden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. De immuuntherapie richt zich niet op de tumor, maar op het versterken van het immuunsysteem van de patiënt. Blaaskanker komt na de operatie vaak terug en de immuuntherapie moet de kans op terugkeer 'zo klein mogelijk maken'.

Perspectief verbeteren

"Voor tot dit stadium gevorderde blaaskanker, met name de patiënten die al lymfeklieruitzaaiingen hebben, zijn er geen goede behandelmogelijkheden. De bevindingen in deze studie kunnen het perspectief voor deze patiënten hopelijk verbeteren", zegt internist-oncoloog Michiel van der Heijden.

Wat is neoadjuvante immuuntherapie?

Neoadjuvant betekent dat je deze aanvullende behandeling vóór de andere behandeling krijgt. Neoadjuvante immuuntherapie wordt gegeven voor een operatie. Het doel is om de tumor te verkleinen zodat hij makkelijker te verwijderen is.

De resultaten van het onderzoek zijn positief. Aan het onderzoek deden 24 patiënten met lokaal uitgezaaide blaaskanker mee. Dat betekent dat de tumor nog niet was uitgezaaid via de bloedbaan.

Tumoren kleiner geworden

23 van de patiënten konden binnen twaalf weken worden geopereerd, waardoor er geen tijd verloren ging door het gebruik van de immuuntherapie. De meeste tumoren waren zelfs flink kleiner geworden. 

Na de operatie waren bij 11 van de patiënten geen kankercellen meer te zien op het weefsel. Bij twee patiënten is de ziekte binnen een jaar teruggekeerd, dat is volgens de onderzoekers minder dan normaal kan worden verwacht.

Neoadjuvante immuuntherapie zal voorlopig nog niet worden gebruikt in de praktijk, omdat er nog meer onderzoek gedaan moet worden naar de juiste verhoudingen van de therapie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe techniek bij borstkanker: operatie met 'rijstkorrel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore