Halve klassen?

Veel leraren willen strengere coronamaatregelen in de klas

19 oktober 2020 03:58 Aangepast: 19 oktober 2020 11:57
Ter illustratie: op een montessorischool in Groesbeek wordt aangeraden een mondkapje te dragen. Beeld © ANP

De vakbond Leraren in Actie maakt zich zorgen om het coronavirus op school. Anderhalve meter afstand houden zou in een volle klas vrijwel onmogelijk zijn en leerlingen springen te laks om met het dwingende mondkapjesadvies.

15 procent van de leraren die lid zijn van Leraren in Actie vulden een peiling in van de vakbond. Een ruime meerderheid van die docenten maakt zich ernstige zorgen over de werksituatie. Leraren willen graag extra voorzorgsmaatregelen, maar Den Haag voelt daar weinig voor. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Docent Bart moest met corona naar ic: 'Mondkapje op school is minste wat je kunt doen'

Afstand houden

"Uit onze peiling blijkt dat driekwart van de leraren meer verplichte voorzorgsmaatregelen in de klas wil", vertelt Peter Althuizen, voorzitter van LIA. Althuizen: "Bijvoorbeeld door met halve groepen te werken, waardoor zowel leraren als kinderen afstand tot elkaar kunnen houden. Maar dat willen ze in Den Haag niet horen want de school is een soort opvang geworden voor kinderen van werkende ouders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo draait deze middelbare school door: 'Shit, waar is mijn mondkapje?'

De LIA-voorman vertelt dat hij veel leraren kent die met coronaklachten thuis zitten. "Ik denk wel eens: komen ze pas in actie als de eerste leraar doodgaat aan corona?"

Trage test

Ook de Algemene Onderwijsbond (Aob) is bezorgd. Volgens voorzitter Eugenie Stolk duurt het nog altijd erg lang voordat leraren de uitslag van hun coronatest hebben. "Hierdoor vallen er onnodig lessen uit. En in deze tijd is het dan al snel dweilen met de kraan open", zegt ze.

Minister Slob (Onderwijs) laat weten dat hij heel goed begrijpt dat leraren zich zorgen maken over hun gezondheid. "Daarom is het ook noodzakelijk dat leerlingen afstand houden van de leraar en dat de andere basisregels goed in acht worden genomen."

De minister ziet, net als de VO-raad, weinig in het idee om met kleinere klassen te werken. "Het is heel belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk op school les krijgen. Dat is volgens het OMT ook verantwoord."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ventilatie scholen niet 'coronaproof', kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore