Ga naar de inhoud
Druk neemt toe

Tekort zorgmedewerkers in verpleeghuizen en thuiszorg is 'rampzalig'

Beeld van personeel in een verpleeghuis ter illustratie. Beeld © ANP / Marcel Jurian de Jong

Op steeds meer plekken is het tekort aan zorgmedewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg 'rampzalig'. "Het water staat tot aan onze lippen."

In sommige regio's is het tekort zelfs zo groot, dat het rooster niet voldoende gevuld kan worden, zegt Henk Kamp, voorzitter van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties. Sommige zorginstellingen zouden als gevolg van het coronavirus ziekteverzuimpercentages van bijna 50 procent hebben.

Druk neemt toe

De druk op zorgmedewerkers neemt volgens Kamp steeds verder toe. Dat komt onder meer door de extra zorg voor coronapatiënten en het uitvallen van medewerkers. 

Italië
Liveblog:
Italië verscherpt maatregelen: 'Alles om lockdown te voorkomen'

De voormalige minister van Economische Zaken legt uit dat er in sommige gevallen zelfs gekozen moet worden wat medewerkers wel en niet meer kunnen doen. "Soms moet de zorg tijdelijk verminderd of zelfs gestopt worden. Veel cliënten, familieleden en naasten begrijpen dat gelukkig en helpen waar dat kan."

Afschalen onmogelijk

Kamp: "Veel aandacht gaat terecht uit naar ziekenhuiszorg, maar ondertussen wonen ruim twee miljoen zorgbehoevende, kwetsbare mensen thuis of in een verpleeghuis. En daar moet het werk permanent doorgaan, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar", zegt hij. "Het afschalen van de reguliere zorg dat in de ziekenhuizen aan de orde komt, is hier domweg onmogelijk."

Bertus (95) mocht als een van de weinigen weer bezoek krijgen in verpleeghuis

01:45
Bewoners van 25 verpleeghuizen in Nederland mochten vanaf 11 mei weer bezoek ontvangen. Dat was voor het eerst sinds 20 maart. De tehuizen deden mee aan een proef met een bezoekregeling. Daardoor kon de 95-jarige Bertus zijn dochter weer op bezoek krijgen