Ga naar de inhoud
Brief aan Tweede Kamer

Reactie Rutte vakantie koning: 'Ik was op de hoogte, was verkeerde inschatting'

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte was op de hoogte dat koning Willem-Alexander en zijn familie op vakantie gingen naar Griekenland. "Hierbij heb ik een verkeerde inschatting gemaakt", laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

"Ik heb te laat beseft, zeker na de persconferentie van dinsdagavond 12 oktober jongstleden, dat de voorgenomen vakantie, die paste binnen de voorschriften, niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen", schrijft hij verder. 

Ministeriële verantwoordelijkheid

"Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid."

Reactie Rutte:

01:05
Niet iedereen vond het een goed idee dat de koning op vakantie ging.

Vice-premier Hugo de Jonge zei op een persconferentie donderdag dat hij niet wist van de vakantie. Volgens Rutte klopt dat. "Ik had hem hierover tevoren, conform de bij dit onderwerp gebruikelijke werkwijze, niet geïnformeerd." 

Kamerlid Joost Sneller van D66 vindt het 'goed, onvermijdelijk, en terecht dat de premier zijn verantwoordelijkheid neemt'. Maar: "Het blijft moeilijk te begrijpen en vragen oproepen dat hij met zijn ervaring en nauwe betrokkenheid bij de corona-aanpak zo’n inschattingsfout kon maken."

Koning
Lees ook:
Koning weer terug in Nederland na omstreden vakantietrip

Afgelopen vrijdag bleek dat de koning en zijn familie op vakantie gingen naar Griekenland. De herfstvakantietrip zorgde voor veel maatschappelijke ophef en viel ook niet goed in de Tweede Kamer.

Indammen uitbraak

Van links tot rechts werd het onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak.

Later op de avond liet Willem-Alexander via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat hij zijn vakantie naar Griekenland zou afbreken, nadat ophef was ontstaan over deze reis.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Politiek commentator Frits Wester: 'Dit roept vragen op'

"Premier Rutte neemt zoals dat hoort alle verantwoordelijkheid voor de slecht getimede vakantie van de Koning op zich. Maar zijn reactie roept toch nieuwe vragen op. Want hoe is het mogelijk dat de Rijksvoorlichtingsdienst vlak voor de persconferentie vrijdag van vicepremier De Jonge geen duidelijkheid kon verschaffen over de vraag of de koning wel of niet op vakantie was gegaan?" 

"Hoe moeilijk kan dat zijn? Wat is er echt voorgevallen tussen de premier en de koning? Rutte kan daar formeel niks over zeggen, maar met deze brief is de kous voor de Kamer vast nog niet af. Daarvoor zijn er nog te veel vragen te stellen."