Ga naar de inhoud
Winter komt eraan

Kkkkoud hè? In Twente vroor het zelfs (een beetje)

Archieffoto. Beeld © AFP

Het is tijd voor je winterdekbed, als je dat nog niet uit de kast had gehaald. De temperatuur daalde afgelopen nacht in het oosten van het land zelfs tot onder het vriespunt. En dat was voor het eerst dit najaar.

In Twente daalde de temperatuur tot -0,7 graden. Aan de grond vroor het daar zelfs 3,2 graden, meldt Buienradar. Het verschil met bijvoorbeeld het westen was flink, in Zuid-Holland werd op sommige plekken niet kouder dan 9,5 graden. 

Vroegste vorst in 1971

De eerste vorst komt iets eerder dan vorig jaar. Toen was het op 29 oktober pas onder nul. De vroegste nachtvorst dateert van 1971. Toen kwam de temperatuur al op 16 september onder het vriespunt uit. 

Waarom je de ene keer wel en de andere keer niet moet krabben:

01:25
Geen vorst en toch ijs op je autoruit of wel vorst maar geen ijs. Het kan allebei. Maurice Middendorp van Buienradar legt uit hoe dat zit.

De eerste vorst is overigens geen voorbode voor naderende koude dagen. Het wordt vanmiddag een graad of 12 en in de loop van de week kan het in het zuidoosten zelfs 20 graden worden. "In de tweede weekhelft is er af en toe zon en valt er een bui. De temperatuur zakt dan naar 15 graden op vrijdag", meldt Buienradar.

Mist

Naast de kou deze morgen is het voor automobilisten oppassen op de weg. Zij moeten van tijd tot tijd lokaal rekening houden met mistbanken. Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland code geel afgekondigd.

Plaatselijk is het zicht minder dan 200 meter. Eerder in de nacht van zaterdag op zondag gold de waarschuwing ook voor Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland.