Ongeschreven regels

Staatsrechtsdeskundige: premier kan vakantie van koning moeilijk verbieden

17 oktober 2020 19:48 Aangepast: 17 oktober 2020 19:51
Rutte en de koning bij de beëdiging van het kabinet Rutte III. Beeld © ANP

Had premier Rutte een stokje moeten steken voor de vakantie van de koning en zijn gezin? Volgens staatsrechtdeskundige Jerfi Uzman is dat lastig. De premier kan het koning Willem-Alexander niet verbieden, hoogstens met klem afraden. Gaat de koning dan toch, ontstaat het risico op een constitutionele crisis: een onoplosbaar conflict tussen Rutte en de koning.

De vakantie van koning Willem-Alexander en zijn gezin naar Griekenland zorgde gisteren voor veel ophef. Kamerleden eisen uitleg van de premier, die vooraf wist van de vakantietrip.

En dat is logisch, zegt Uzman, want Rutte is verantwoordelijk voor álles wat de koning doet. Hij moet het handelen van de koning ook verdedigen in de Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ergernis in Tweede Kamer over vakantie koning Willem-Alexander

Dat zorgt wel voor een lastige situatie voor de premier. Verbieden dat de koning vertrekt kan niet. "Er is geen regel dat de koning moet doen wat de premier zegt", legt Uzman uit. 

Crisis

Als de koning iets dreigt te doen waarvoor Rutte onmogelijk verantwoording kan afleggen in de Kamer, dreigt een constitutionele crisis. "In de praktijk proberen ze dat natuurlijk zo veel mogelijk te voorkomen. Het is vooral de taak van de koning om onze premier niet in verlegenheid te brengen. Juist dat is nu wel gebeurd."

Koning op vakantie? Deze mensen vonden daar wel wat van

''Belachelijk. Ik verwacht dat hij ons komt steunen hier in tijden van nood.''

Koning Willem-Alexander keert naar verwachting vanavond nog terug uit Griekenland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning op vakantie in Griekenland: 'Hij voelt de sfeer in Nederland niet goed aan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore