Ga naar de inhoud
Verkrachting in 1990

Mogelijk link met Jos B.: OM kijkt opnieuw naar oude verkrachtingszaak

Het lichaam van Nicky Verstappen werd gevonden op de Brunssummerheide. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie in Limburg bekijkt een aangifte van verkrachting uit 1990 opnieuw. Het slachtoffer daarvan was een 13-jarige jongen in Nuth. Justitie onderzoekt of de zaak te maken heeft met Jos B., de verdachte van de moord op Nicky Verstappen.

Het OM Limburg bevestigt dat na berichtgeving van De Limburger. De zaak kwam aan het rollen door een publicatie op de website Femke Fataal. Die schreef eerder deze week dat de 13-jarige jongen op 15 februari 1990 werd verkracht niet ver van de plek waar Jos B. in 1984 en 1985 drie kinderen aanrandde.

Het laatste woord van Jos B. in zaak-Nicky Verstappen

02:27
Op de laatste dag van zijn proces zei Jos B. opnieuw onschuldig te zijn.

Voor die aanrandingen in 1984 en 1985 werd B. aangehouden. Hij moest in therapie bij het Riagg om te leren omgaan met zijn pedofiele gevoelens, wat hij ook deed. De vraag is nu of B. in 1990 opnieuw in de fout is gegaan.

Aangifte nog niet gevonden

De toen 13-jarige jongen deed samen met zijn moeder in 1990 aangifte van verkrachting, maar een dader is nooit gepakt. Het OM gaat nu kijken of die aangifte achterhaald kan worden. "We hebben die nog niet gevonden", zegt het OM.

Het slachtoffer van de verkrachting had zich in 2018 opnieuw gemeld bij de politie. Dat deed hij toen Jos B. in de publiciteit kwam na een getuigenoproep, en niet veel later in Spanje werd aangehouden. Hij zag overeenkomsten tussen de zaken in 1984 en 1985 en die van hem in 1990.

OM
Lees ook:
OM eist 15 jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen Jos B.

De melding bleef twee jaar op de plank liggen, volgens het OM omdat het 'een tip zoals zovele' was.

Deze zaak wordt niet betrokken bij het dossier-Nicky Verstappen. Daarover was gisteren de laatste zittingsdag. Tegen B. werd 15 jaar gevangenisstraf en tbs geëist. De uitspraak is op 20 november.