'Verkeerd signaal'

Ergernis in Tweede Kamer over vakantie koning Willem-Alexander

16 oktober 2020 18:45 Aangepast: 17 oktober 2020 10:22
Archieffoto Beeld © ANP

Kamerleden reageren geërgerd op het vakantiebezoek van koning Willem-Alexander aan Griekenland. Oppositiepartijen GroenLinks en SP en regeringspartij D66 zijn kritisch.

Update: de koning heeft zijn vakantie afgebroken. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", liet hij weten. 

"Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland", vindt Jesse Klaver van GroenLinks. "De regering vraagt mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven en af te zien van allerlei dingen waar ze naar uitgekeken hebben."

Voorbeeldfunctie

Kamerlid Joost Sneller van D66 noemt de reis 'onverstandig en onbegrijpelijk', gezien de voorbeeldfunctie die het staatshoofd heeft. De koning had gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk in de eigen omgeving te blijven, zegt Sneller.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning op vakantie in Griekenland: 'Hij voelt de sfeer in Nederland niet goed aan'

SP'er Ronald van Raak vindt dat de koning rechtsomkeert moet maken. "Hij laat zien dat hij de sfeer in Nederland niet goed aanvoelt." Ook hekelt hij de geheimzinnigheid rondom de reis. "Dit moet gewoon gezegd kunnen worden, het is geen staatsgeheim."

Vicepremier wist van niets

Eerder vanmiddag werd bekend dat de koning met het regeringsvliegtuig op weg was naar zijn vakantiehuis in Griekenland. Op dat moment wist vicepremier Hugo de Jonge desgevraagd van niets.

Het Griekse vakantiehuis van de koning staat in 'geel gebied', waar gewoon naar toe mag worden gereisd, maar de vakantie van de koning is volgens de Kamerleden wel in strijd met de oproep van premier Rutte dinsdag.

Hij riep Nederlanders op niet de randen te gaan opzoeken van wat nog mag, maar gewoon zo veel mogelijk dicht bij huis te blijven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore