'Blijf thuis'

Koning op vakantie in Griekenland: 'Hij voelt de sfeer in Nederland niet goed aan'

16 oktober 2020 16:57 Aangepast: 17 oktober 2020 10:28

Koning Willem-Alexander is met het regeringsvliegtuig vertrokken naar zijn vakantiehuis Griekenland. De RVD wil dat bevestigen noch ontkennen. Vakantie van het Koninklijk Huis wordt gezien als privéaangelegenheid, zegt een woordvoerder.

Update: de koning heeft zijn vakantie afgebroken. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", liet hij weten. 

Bronnen bevestigen dat het inderdaad om een vakantie van de koning gaat.

De RVD wil wel zeggen dat de koning en koningin zich houden aan alle geldende coronamaatregelen en geldende vakantievoorschriften. Hun villa staat in geel gebied.

'Hij wil verbinden, dat doet hij nu niet'

Toch is het vreemd, zegt verslaggever Sander Paulus. "Het is vreemd dat op een moment dat wij vier weken in gedeeltelijke lockdown moeten, dat je dan het vliegtuig naar Griekenland pakt. Dat is weliswaar veilig en zeker met het regeringsvliegtuig, maar het signaal is vreemd naar de mensen die ook wel iets leuks zouden willen doen. Hij wil verbinden, dat doet hij hiermee niet."

Eerder vandaag zei vicepremier Hugo de Jonge niets te weten van eventuele vakantieplannen van de koning. 

Afgelopen dinsdag deed premier Rutte nog een dringende oproep aan alle Nederlanders. "Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu."

Het regeringstoestel op weg naar Athene Het regeringstoestel op weg naar Athene

Kamerlid Ronald van Raak (SP) is verontwaardigd. " Ik wil van de RVD horen of dit klopt. Ik wil opheldering." De SP’er zou het geen goede keus vinden van de koning om nu op vakantie te gaan. "Hij laat zien dat hij de sfeer in Nederland niet goed aanvoelt." 

Ook Kamerlid Joost Sneller van D66 is verbaasd: "Dit is onverstandig en onbegrijpelijk, ook gezien de eerdere vakantiefoto's waarbij hij onvoldoende afstand hield."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning en koningin schenden coronaregel tijdens vakantie in Griekenland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore