Coronacrisis

'Buschauffeurs adviseren om corona-app uit te zetten is niet verstandig'

16 oktober 2020 19:20 Aangepast: 16 oktober 2020 23:36
Qbuzz-buschauffeur Martijn Koning achter een scherm van plexiglas. Beeld © RTL Z, Hans de Bruijn

Busmaatschappij Qbuzz adviseert buschauffeurs om de coronamelder op hun telefoon uit te zetten als ze aan het werk zijn. De app zou onterecht een melding kunnen geven, terwijl de chauffeurs beschermd achter plexiglas zitten. Maar volgens epidemioloog Carl Moons is het juist onverstandig om de app uit te zetten.

De CoronaMelder-app is inmiddels door meer dan 3 miljoen Nederlanders gedownload, maar is het verstandig om altijd je app aan te hebben staan? Bij Qbuzz, dat in Groningen, Drenthe, Utrecht en delen van Zuid-Holland rijdt, denken ze van niet.

Buschauffeurs kregen onlangs van hun directie een mail met daarin het advies om als ze aan het werk zijn blue tooth uit te zetten, zodat de app niet werkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag mijn baas mij verplichten om een mondkapje op te doen?

'Kans op besmetting klein'

De gedachte daarachter is dat de buschauffeurs goed beveiligd in een hokje van plexiglas zitten, zodat ze niet besmet kunnen raken.

Officieel moet je tien dagen in quarantaine, als je op je app een melding krijgt dat iemand die besmet was minimaal 15 minuten bij je in de buurt was. "Busmaatschappijen als Qbuzz zijn bang dat chauffeurs om de haverklap tien dagen thuis moeten zitten", zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, de branchevereniging van OV-maatschappijen in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom we (waarschijnlijk) pas over anderhalf jaar verlost zijn van corona

Veilig, toch signaal

Het signaal van de app houdt er echter geen rekening mee dat chauffeurs achter plexiglas zitten. De app kan wél een melding geven als er iemand met corona instapt, ook al zitten de chauffeurs veilig.

Passagiers stappen ook nog eens niet aan de voorkant in, maar alleen achteraan, bovendien zijn de voorste stoelen afgeschermd en passagiers moeten mondkapjes dragen, zodat de kans op besmetting nog kleiner is, aldus de directie van Qbuzz.

'Geen goed idee'

Het is echter helemaal geen goed idee om je bluetooth uit te zetten, vindt Carl Moons, hoogleraar klinische epidemiologie aan de universiteit Utrecht. Hij is ook voorzitter van de begeleidingscommissie die het ministerie van Volksgezondheid adviseerde over de invoering van de CoronaMelder. De kans is namelijk klein dat het bluetoothsignaal van een besmette passagier in de trein of de bus de chauffeur of machinist bereikt, aldus Moons.

Hij is bang dat medewerkers vergeten het signaal weer aan te zetten tijdens hun pauze of na hun werk. Toen er nog niet zoveel besmettingen waren per dag in heel Nederland, was dat misschien niet zo'n probleem, maar nu kunnen we ons dat niet veroorloven, denkt Moons.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore