Ga naar de inhoud
Uitgezaaide kanker

Linda's zoon (13) is over een paar maanden wees: 'Ik wil hem goed achterlaten'

Linda met haar zoon Milo (13) Beeld © Privéfoto.

Wanneer Linda (49) na twee pittige jaren genezen lijkt van borstkanker, overlijdt haar man plotseling. Lastige jaren volgen, maar Linda en haar zoon Milo pakken het leven samen weer op. Maar dan blijkt Linda uitzaaiingen te hebben in haar hele lichaam. "Voor de jaarwisseling is mijn zoon waarschijnlijk wees." Ze wil ervoor zorgen dat Milo gewoon in hun huis kan blijven wonen. Daar is 45.000 euro voor nodig.

Linda's zoon Milo is vijf jaar oud wanneer ze voor het eerst de diagnose borstkanker krijgt. "Ik kon toen behandeld worden, en na twee jaar pakte ik mijn leven weer op", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Maar dan overlijdt haar man plotseling aan een hartstilstand. "Toen stond ik er alleen voor met mijn zoon van 7 jaar. Dat was heel heftig."

Uitzaaiingen

Milo en Linda vechten zich samen door de rouwperiode. "Ik ontmoette zelfs een nieuwe man, Joris. Het leven lachte ons weer een beetje toe." Totdat ze eind 2019 benauwd wordt. Kinkhoest, is de eerste gedachte van de arts. Maar de medicijnen slaan niet aan. "Bij mij ging al een belletje af, zijn dit geen uitzaaiingen?"

Geen
Lees ook:
Geen chemo, wel kankervrij: Happy (75) gered door nieuwe behandeling

Na aanhoudende klachten en verschillende tests, komt afgelopen mei pas de diagnose: uitgezaaide borstkanker. Het zit overal. In haar hersenen, ruggengraat, longen, slokdarm, luchtpijp, botten, lever. "De artsen gaven mij nog zes maanden. Een doodsvonnis."

Maanden van regelen

Van die zes maanden zijn nu vier voorbij. Vier maanden van herinneringen maken en regelen dat haar zoon goed achterblijft. "Ik grap soms dat terminaal zijn, drukker is dan een fulltimebaan."

Inmiddels is haar uitvaart zo goed als geregeld, en het testament opgesteld. Haar ouders krijgen de voogdij over Milo, maar Linda's vriend Joris zal hem opvoeden. "Dat is wat Milo het liefste wil. Hij ziet Joris als zijn vader."

Evert
Lees ook:
Evert heeft 'tikkende tijdbom' in zijn buik, maar operatie uitgesteld vanwege corona

Milo's grootste wens is blijven wonen in het huis, vertelt Linda. "Hij heeft daar de herinneringen aan zijn vader en aan mij. De enige zekerheid die hij nu in zijn leven heeft, is het huis en Joris die daar samen met hem blijft wonen." Maar dat is juist het probleem, want over dat huis, zal erfbelasting betaald moeten worden.

Lappen voor belasting

Linda legt haar wensen voor aan haar notaris en die slaat aan het rekenen. "Toen bleek dat Milo 45.000 euro aan erfbelasting neer moet leggen straks." Dat is even slikken. "Ik wil Milo goed achterlaten, en niet met het zwaard van Damocles in de vorm van 45.000 euro boven zijn hoofd."

Ze gaat met haar notaris op zoek naar oplossingen, maar die zijn er niet. "Als erfgenaam moet Milo hoe dan ook lappen, legde de notaris ons uit." Of het huis moet verkocht worden, en dat willen ze niet. Een hypotheek of lening afsluiten kan ook niet, omdat Milo nog minderjarig is. "Hij heeft het al moeilijk genoeg en wil het liefst in zijn vertrouwde en veilige omgeving blijven. Daarom zijn we een crowdfunding gestart." Daar is tot vrijdagmiddag half drie al ruim 20.000 euro binnengekomen.

Erfbelasting 

Als iemand overlijdt, gaat hun erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen én schulden die de overledene achterlaat. Hier moet belasting over betaald worden, wanneer het hoger dan een bepaald bedrag is. Dit bedrag hangt af van de relatie van de erfgenaam tot de overledene. 

In dit geval is de erfgenaam, Milo, een kind van Linda. Hij kan 20.946 euro belastingvrij erven. Over de rest van het bedrag, inclusief de waarde van het huis, moet hij belasting betalen. 10 procent over de eerste 126.722 euro, en 20 procent belasting over de rest van het geld. In totaal komt de berekening van de notaris uit op 45.000 euro. 

Bron: Belastingdienst

Met het opgehaalde geld kan Linda haar zoon met een goed gevoel achterlaten. "Ik wil ook dat Milo gewoon een puber kan zijn. Dat hij naar school kan, kan sporten en gamen. Dat hij gewoon alles kan doen wat een slungelige 13-jarige puber doet, zonder een financiële last boven zijn hoofd."

Milo wordt hoe dan ook wees, legt Linda uit. "Maar door alles te regelen, kan ik zorgen dat hij zo goed mogelijk op zijn pootjes terechtkomt. Dat geeft mij rust."

Herinneringen maken

Tussen het regelen door maken ze nog mooie herinneringen. Ze gaan weekendjes weg met z'n drieën en doen leuke uitjes, voor zover de beperkingen van de huidige coronacrisis het toelaten. "We beseffen ons dondersgoed dat ik waarschijnlijk de jaarwisseling niet haal. Dat overvalt ons af en toe. Maar dan zeggen we tegen onszelf: ik ga wel dood, maar niet vandaag."

Ex-patiënt krijgt amper verzekering: 'Achter mijn naam staat kanker'

01:44
Jaren na het genezen van kanker lopen Dennis en Kim nog steeds aan tegen de gevolgen van hun ziekte. Daar komt verandering in, want medische gegevens van ex-kankerpatiënten mogen nu gewist worden.