Ga naar de inhoud
Geheim kwijt

Snikkende Jos B. in laatste woord zaak-Nicky Verstappen: 'Ik heb de antwoorden niet'

Beeld © Petra Urban/RTL Nieuws/ANP

"Vorige week heb ik mijn verklaring afgelegd. Wat heeft dat voor mij opgeleverd? Enkel opluchting. Ik ben mijn geheim kwijt. Het is aan de rechtbank om hierover te beslissen. U beslist hoe mijn leven er verder uit gaat zien." Dat waren vanmiddag de laatste woorden van verdachte Jos B. in de zaak-Nicky Verstappen.

"Hoeveel pech kun je hebben dat je iemand vindt die dood is?", zei B. over de dag in 1998 dat Nicky overleed. "Toen me duidelijk werd dat ik een lichaam zag liggen, heb ik gelukkig niet getwijfeld om in actie te komen. Ik ging er zo snel mogelijk naartoe en heb ook de lichaamsfuncties gecontroleerd. Ondanks alles kan ik nog altijd zeggen dat ik geen enkele spijt heb van wat ik destijds heb gedaan."

Beluister hier het laatste woord van Jos B.

02:27
De laatste woorden van verdachte Jos B. in de zaak-Nicky Verstappen.

Angst

"Waar ik wel spijt van heb, is dat ik het veel te laat gemeld heb. Toen ik naast het lichaam van Nicky zat, bekroop mij angst. Angst om bekeken te worden. Ik moest daar weg. Maar wat doe je dan verder? Ik heb niets gedaan en dat is spijtig."

Jos B. verwees daarbij naar zijn zedenverleden. "De woorden van de politie zullen me altijd bijblijven. Wat er ook gebeurt met een kind: we zullen jou vinden. Die woorden zijn me altijd bijgebleven. In 1998 had ik de moed niet. De angst won. Wie gelooft er nou een ex-delinquent?"

Advocaat
Lees ook:
Advocaat Jos B.: hier zit niet de dader

B. herhaalde dat hij geen antwoorden heeft op de nabestaanden van Nicky. "De ouders van Nicky willen een veroordeling, ze willen een verdachte, ze willen een dader. En die zit hier volgens hen. Het is aan de rechtbank, het is aan u, om waardes te hechten aan uitspraken, verklaringen en wat al niet meer. U beslist hoe mijn leven er verder uit gaat zien. Ik hoop op een wijs besluit."

Vrijspraak

B. wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998. Hij heeft dat altijd ontkend. Tegen de 57-jarige B. is een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. B.'s advocaat pleitte voor vrijspraak.

De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden. B. heeft - na lang te hebben gezwegen - toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de heide, maar de jongen was volgens B. toen al overleden. De Limburger zou dat niet hebben durven melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

DNA op onderbroek

Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot B. twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. B. had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match uit naar voren. Na een klopjacht werd hij aangehouden in Spanje.

Beluister de strafeis tegen Jos B.

03:09