Teleurgestelde vakantiegangers vertrouwen vouchers niet meer

Nederlanders die een vakantie geboekt hadden die door de coronacrisis in het water viel, eisen steeds vaker hun geld terug. De Telegraaf meldt dat het vertrouwen in vouchers 'met de dag slinkt'.
Rechtsbijstandsverzekeraars, de Consumentenbond, claimbureaus en reiskoepel ANVR bemerken een groeiende vraag naar het geld terug, schrijft de krant.
Garantiefonds
Veel Nederlanders zien het risico groter worden dat de tegoedbon waardeloos wordt omdat de reisaanbieder failliet gaat. Het garantiefonds van de branche staat in die gevallen slechts garant voor reizen die tot het einde van het kalenderjaar worden geboekt.
Wereldreis in duigen door het coronavirus
Ook zijn veel mensen die in maart of april bereid waren een voucher te accepteren om hun reis later in het jaar in te halen, het wachten inmiddels beu. Ook zij willen nu vaak alsnog gewoon geld zien.
Geen geld in kas
"Ik begrijp dat mensen liever hun geld terugkrijgen, maar er is niet zoveel veranderd aan de situatie sinds we zijn begonnen met het uitkeren van vouchers", zegt directeur Frank Oostdam van de ANVR. "We kunnen geen geld uitkeren, vandaar die vouchers."
"Wij kunnen niet anders dan het zo doen. Wij beseffen dat het consumentengeld is. Ik roep iedereen op die een voucher heeft en zijn geld terug wil hebben: ga naar je reisorganisatie toe. Die bepaalt of het kan, ja of nee."

Reisbranche houdt poot stijf over vouchers: 'Eigen belang van de klant'
Faillissementsgolf
Het probleem is dat de reisorganisaties het geld niet in kas hebben en dus vaak niet kunnen uitbetalen. Als een bedrijf failliet gaat, krijgt de consument via de SGR zijn geld terug. Maar de reisbranche wil die faillissementen juist voorkomen en hulp bij het uitkeren van vouchers. Daarom denkt ook het ministerie van Economische Zaken mee of er mogelijkheden zijn de touroperators met gunstige leningen uit de brand te helpen.