Oproep tot actie

Verontruste reacties na besluit verwijderen logo NOS: 'Verschrikkelijk'

15 oktober 2020 21:03 Aangepast: 15 oktober 2020 21:04
Satellietwagens van de NOS (nu nog met logo).

Het besluit van de NOS om de logo's van satellietwagens te halen heeft tot geschokte reacties geleid. Verschillende partijen willen actie van het kabinet.

Vanmiddag maakte de NOS bekend dat de wagens vanaf vandaag niet meer worden voorzien van een logo. Reden hiervoor zijn de aanhoudende bedreigingen waarmee journalisten van de nieuwsomroep dagelijks te maken krijgen.

'Rechtsstaat in gevaar'

Jesse Klaver van GroenLinks roept het kabinet op om snel in te grijpen. "Verschrikkelijk dat journalisten dusdanig bedreigd worden dat de NOS zich hiertoe genoodzaakt voelt. De toenemende polarisatie brengt onze democratie en rechtsstaat in gevaar", zegt hij. 

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken: "Dit is echt ontzettend kwalijk! Persvrijheid is als zuurstof voor de democratie." 

'Aanval op beschaving' 

"Blijf met je tengels van journalisten af", zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten. "Journalisten controleren namens ons allemaal de macht en brengen ons soms in moeilijke omstandigheden iedere dag het nieuws. Die mensen moet je niet bedreigen, laat ze hun werk doen."

Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt van 'een aanval op onze beschaving'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NOS verwijdert logo's van satellietwagens na aanhoudende bedreigingen

NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff heeft aangegeven dat bepaalde partijen, waaronder Forum voor Democratie, het wantrouwen in de journalistiek voeden.

Thierry Baudet voelt zich niet verantwoordelijk, volgens hem is het zijn taak als politicus om 'cultuurkritiek' te uiten. "Maar het idee dat dat zou kunnen worden vertaald naar bedreigingen in de fysieke sfeer, is natuurlijk verschrikkelijk, absurd en abject en moet met de felste bewoordingen worden bestreden", zegt hij tegen EenVandaag.

Reactie hoofdredactie RTL Nieuws

"Het besluit van de NOS is misschien begrijpelijk, maar het is triest dat het moest worden genomen. Het is volledig onacceptabel dat journalisten niet ongestoord hun werk kunnen doen. We hebben de collega’s van de NOS laten weten solidair te zijn." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore