'Middelvingers en scheldpartijen'

NOS verwijdert logo's van satellietwagens na aanhoudende bedreigingen

15 oktober 2020 17:08 Aangepast: 15 oktober 2020 17:26
Satellietwagens van de NOS (nu nog met logo). Beeld © ANP

De satellietwagens waarmee de NOS door het land rijdt, worden vanaf vandaag niet meer voorzien van een logo. Reden hiervoor zijn aanhoudende bedreigingen waarmee journalisten van de nieuwsomroep dagelijks mee te maken krijgen.

Dat meldt de NOS op zijn website. Verslaggevers of technici worden bijna dagelijks geconfronteerd met opgestoken middelvingers of scheldpartijen. Ook wordt afval naar hen gegooid of worden ze afgesneden op de snelweg. 

'Nederlaag voor journalistiek' 

Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff is het besluit om de logo's te verwijderen nodig voor de veiligheid van de mensen die elke dag voor de NOS op pad zijn.

"We hebben er maanden over getwijfeld, we wilden het per se niet, want we willen als publieke journalistieke organisatie juist zichtbaar en aanspreekbaar zijn, maar het kan zo niet verder", zegt Gelauff. Hij spreekt van een 'nederlaag voor de NOS, maar vooral ook voor de journalistiek'. 

Reactie hoofdredactie RTL Nieuws

"Het besluit van de NOS is misschien begrijpelijk, maar het is triest dat het moest worden genomen. Het is volledig onacceptabel dat journalisten niet ongestoord hun werk kunnen doen. We hebben de collega’s van de NOS laten weten solidair te zijn." 

Eerder besloot de NOS ook al bewaking mee te sturen met verslaggevers die aanwezig waren bij publieksmanifestaties. "Het is allemaal in korte tijd snel anders geworden", concludeert Gelauff. 

'Handen af van onze pers' 

Minister Arie Slob neemt het 'heel serieus' dat de NOS vanwege aanhoudende intimidatie niet langer met logo op satellietwagens gaat rijden. Slob noemt vrije pers cruciaal in een democratie. Hij benadrukt dat er landen zijn zonder vrije pers, 'met alle gevolgen van dien'. "Waar het kan zullen wij onze pers ondersteunen om te zorgen dat zij door kunnen gaan. Laat één ding duidelijk zijn: handen af van onze pers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NCTV bezorgd over complottheorieën rond corona, vreest 'geweldsdaad' van eenlingen

Ook journalistenvakbond NVJ spreekt van een 'triest nieuw dieptepunt'. Volgens Thomas Bruning van de NVJ wordt de NOS ook vaak gezien als partij, 'terwijl ze hun best doen om onafhankelijk nieuws te brengen'. 

NCTV maakt zich zorgen

"De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten."

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de NCTV, liet eerder vandaag weten zich zorgen te maken over de bedreigingen richting journalisten, politici en agenten. Volgens de NCTV kan dit mogelijk leiden tot een 'geweldsdaad'. Sinds de coronacrisis is er meer maatschappelijk ongenoegen, zowel online als offline.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore