Ga naar de inhoud
'Afscheidsfeestje'

Haagse cafébaas over feest in zijn kroeg: 'Ik schaam me dood'

Kroegbaas John Prins

Hij krijgt kritiek van alle kanten omdat gisteravond in zijn café Luden, op het Plein in Den Haag, nog even flink werd gefeest voordat de horeca op slot ging. Cafébaas John Prins begrijpt dat mensen boos zijn. "Het is absoluut niet goed gegaan, ik had eerder moeten ingrijpen."

'Ik had eerder moeten ingrijpen'

02:35

Het waren geen fijne beelden vanuit café Luden gisteravond. Een paar uur voor de sluiting van de horeca werden daar de bloemetjes nog even flink buiten gezet.

Op filmpjes is te zien hoe mensen staan te hossen en te dansen. De coronamaatregelen leken daarbij vergeten te worden.

Bekijk hier de beelden terug:

00:50
Feest op het Plein in Den Haag gisteravond, kort voordat de horeca op slot ging.

Van alle kanten kwam kritiek op de partybeelden. Mensen noemden het 'onbegrijpelijk', knettergek' en 'een middelvinger naar de maatschappij'.

'Ik heb het fout gedaan'

John Prins is eigenaar van café Luden. Hij begrijpt de verontwaardiging, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik heb het fout gedaan, ik trek het boetekleed aan. Ik heb de hele horecabranche in verlegenheid gebracht door niet op tijd het juiste te doen. Dat is dom, verkeerd en slecht, maar ik kan het niet meer veranderen. Ik schaam me dood."

Opgepropt
Lees ook:
Opgepropt en zonder mondkapje in een Haagse kroeg: wat bezielde die mensen?

Wat ging er gisteravond dan mis? "Eigenlijk deden we niets anders dan andere avonden", vertelt Prins. Gasten kunnen voor zijn overdekte terras een tafel reserveren, en er is muziek en een dj. "Het is niet zo dat wij een feesttent hebben neergezet om de laatste avond nog een groot feest te geven. Maar zo kwam het wel over, dat snap ik. Misschien was het een combinatie geweest van de verkeerde muziekkeuze, de emoties van de laatste avond en dat mensen toch iets meer gedronken hadden."

'Was niet scherp genoeg'

"We hebben mensen ook voortdurend gesommeerd om te blijven zitten", vertelt hij. Maar dat mocht niet baten. "Ik wil geen excuses zoeken. Ik had eerder in moeten grijpen en de muziek uit moeten zetten. Maar op het moment zelf besefte ik nog niet goed dat het zo fout was gegaan. Ik was niet scherp genoeg."

Hossende
Lees ook:
Hossende cafégangers Den Haag wekken woede, politie beëindigt feest

Bezoekster 'afscheidsfeestje' Den Haag: 'Ik snap de boosheid'

Een 17-jarige bezoekster van het café beaamt dat er gisteravond meerdere keren werd omgeroepen dat het publiek moest blijven zitten. "Er werd inderdaad gedanst en meegezongen. Maar iedereen bleef wel op zijn plek dansen, er werd niet rondgelopen. Ook bleef iedereen het grootste deel van de tijd gewoon zitten, maar juist toen mensen opstonden om te dansen, begonnen mensen filmpjes te maken."

Een vertekend beeld, dus? "Nou ja, ik snap wel dat mensen boos zijn over die beelden, al hebben ze maar een fractie van de avond gezien." Lees hier het hele verhaal.

Bezoekster
Lees ook:
Bezoekster 'afscheidsfeestje' Den Haag: 'Ik snap de boosheid'

Rond 21:00 uur kwam de politie bij het café van Prins aan de deur, vanwege geluidsoverlast. "Toen hebben we de muziek zachter gezet, en even later heb ik de muziek helemaal uitgezet. Maar als ik het niet gedaan had, had de politie ingegrepen."

Of Prins een boete krijgt, is nog niet duidelijk. "Maar als het zo is, heb ik die te accepteren. Ik heb een grote fout gemaakt."

Bedreigingen

Sinds gisteren krijgt Prins veel negatieve reacties. "Het zijn er bizar veel, tot bedreigingen aan toe: mensen die je failliet wensen of de tent in brand willen steken. Voorlopig reageren we er maar niet op, ik hoop dat het emoties zijn, die hopelijk ook weer wegebben op den duur. Want ik wil benadrukken dat we het inderdaad fout hebben gedaan, maar dat het niet expres was."

Tweede
Volg ons liveblog:
Tweede Kamer: iedereen moet kunnen stemmen, ook bij klachten