Ga naar de inhoud
Directe uitslag

Coronablaastest volgende maand ingezet: 'Negatieve uitslag heel betrouwbaar'

archieffoto

Breathomix, het bedrijf in Leiden dat een coronablaastest heeft ontwikkeld, heeft al duizenden aanvragen uit binnen- en buitenland gekregen. De blaastest wordt echter eerst in Nederland gebruikt. In november moet hij op de eerste locaties worden ingezet.

"De blaastest wordt op dit moment in de praktijk getest. De negatieve uitslag is nu al heel betrouwbaar", aldus de minister. In november moet de test inzetbaar zijn, aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De Jonge gaf ook aan dat een andere nieuwe test, die door TNO is ontwikkeld, per direct kan worden ingezet in Amsterdam en daarna in de rest van het land. Het gaat om de zogeheten LAMP-test die binnen drie kwartier tot een uur een uitslag geeft. Eerder werd al bekend dat deze snelle coronatest net zo betrouwbaar is als de standaard gebruikte PCR-test.

Snelle
Lees ook:
Snelle coronatest TNO is betrouwbaar, blijkt uit praktijkproef

Directe uitslag

Geert Groeneveld van het LUMC demonstreerde vandaag de werking van de blaastest van Breathomix. De test kijkt of de lucht die iemand uitademt de aanwezigheid van het coronavirus laat zien. Het apparaat geeft direct een uitslag. Daarmee kunnen mensen die niet zijn besmet meteen uit de teststraat gehaald worden.

"We hebben sinds gisteravond duizenden aanvragen gehad uit binnen- en buitenland", vertelt bestuurslid van Breathomix Rianne de Vries. "Van horecabedrijven, maar ook bedrijven als sauna’s en van individuen." Het bedrijf gaat nog niet op de verzoeken in. Eerst wordt samen met het ministerie en de GGD gekeken hoe de test in Nederland ingezet kan worden. "Er is testschaarste in Nederland, dus we gaan eerst voor onszelf zorgen", verklaart De Vries.

Ik
Lees ook:
Ik ben negatief getest maar de klachten blijven, moet ik me opnieuw laten testen?

Inzetten bij evenementen?

Op de vraag of de test ook kan worden ingezet bij grootschalige evenementen, zoals sportwedstrijden en festivals, zegt het LUMC dat dat kan, maar wel met een kanttekening. "Als je hem inzet bij het stadion, en je vindt iemand die misschien positief is, moet je daar wel onmiddellijk een vervolg aan geven. Covid is immers een ziekte die men wettelijk moet melden. Er moet dus altijd een lijntje zijn naar de GGD of de huisarts", aldus een woordvoerder.

De test kan niet worden gebruikt als je alcohol hebt gedronken. "Het apparaat geeft een foutmelding als hij alcohol bespeurt. Je moet 6 tot 8 uur van tevoren niet drinken."

Betalen voor een coronatest: 'Bij de GGD moet ik te lang wachten'

01:53