Ga naar de inhoud
Tweede golf

Onder ouderen stijgt aantal coronabesmettingen het hardst

Verpleeghuizen gingen afgelopen maart op slot voor het coronavirus. Foto ter illustratie. Beeld © Robin Utrecht

Het aantal coronabesmettingen loopt snel op, maar naar verhouding stijgt vooral het aantal ouderen. Van de patiënten die afgelopen week ziek werden en positief zijn getest, was 19 procent ouder dan zestig.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, waarin de leeftijdscategorie van alle coronapatiënten wordt bijgehouden.

Zorgwekkend

Begin september vormden zestigplussers maar 10 procent van de besmettingen, dat percentage is inmiddels dus bijna verdubbeld. Dat er relatief veel besmettingen onder ouderen zijn is zorgwekkend, omdat een coronabesmetting bij hen vaak heftiger verloopt.

Besmettingen naar leeftijd

Ouderen vormen het grootste deel van de ziekenhuisopnames en sterfgevallen door het virus. Afgelopen week kwamen zestigplussers vier keer vaker dan gemiddeld in het ziekenhuis terecht en vormden zij 98 procent van alle sterfgevallen.

In eerste golf veel ouderen getroffen

De meeste coronabesmettingen worden momenteel vastgesteld bij twintigers: de afgelopen week was één op de vijf vastgestelde besmettingen bij een twintiger. Kinderen en tieners vormen samen 12 procent.

In de eerste golf werden ouderen onder meer zwaar getroffen door uitbraken in verpleeghuizen. Eind maart, op het hoogtepunt van die golf, werd ruim de helft van de besmettingen aangetroffen bij zestigplussers.

Angst
Lees ook:
Angst in verpleeghuizen voor wat komen gaat: 'De druk is voelbaar aanwezig'

Maar dat hoge percentage komt ook doordat in eerste instantie alleen kwetsbare groepen getest werden op het virus. Sinds juni kan iedereen bij klachten worden getest.

De afgelopen maanden werden vooral bij twintigers veel besmettingen aangetroffen: in september vormden zij een derde van alle gevallen. Maar verhoudingsgewijs is hun aandeel sinds die tijd flink gedaald.