Geen anderhalve meter

Bezoekster 'afscheidsfeestje' Den Haag: 'Ik snap de boosheid'

15 oktober 2020 11:17 Aangepast: 15 oktober 2020 11:33
Bezoekers van café Luden, gisteravond. Beeld © RTL Nieuws

Het waren geen fijne beelden vanuit café Luden op het Plein in Den Haag, gisteravond. Een paar uur voor de sluiting van de horeca werden daar de bloemetjes nog even flink buiten gezet. Op beelden is te zien hoe mensen staan te hossen en te dansen. De coronaregels lijken vergeten. "Er werd wel regelmatig omgeroepen dat we moesten blijven zitten."

Dat zegt een bezoekster, die anoniem wil blijven, tegen RTL Nieuws. Ze was gisteravond samen met drie vriendinnen aanwezig in het café, om nog een laatste keer een drankje te doen voor de horeca zou sluiten.

Dansen en zingen

In café Luden werden de laatste uurtjes voor de horecasluiting uitbundig gevierd. Op beelden is te zien hoe bezoekers in een tent dansen, zingen en proosten. De coronamaatregelen lijken daarbij vergeten te worden:

Volgens de 17-jarige bezoekster werd er inderdaad gedanst en meegezongen. "Maar iedereen bleef wel op zijn plek dansen, er werd niet rondgelopen. Ook bleef iedereen het grootste deel van de tijd gewoon zitten, maar juist toen mensen opstonden om te dansen, begonnen mensen filmpjes te maken."

Vertekend beeld?

Een vertekend beeld, dus? "Nou ja, ik snap wel dat mensen boos zijn over die beelden, al hebben ze maar een fractie van de avond gezien", vertelt ze. "Maar het is allemaal ook een beetje scheef: ik zit nog op school, en daar mogen we wel met 800 jongeren zonder mondkapje in de aula staan, maar we mogen nu niet meer op een terras zitten, of zelfs maar met meer dan vier vriendinnen over straat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hossende cafégangers Den Haag wekken woede, politie beëindigt feest

Ze is iets voor 22.00 uur naar huis gegaan. "Opeens was er overal politie, de sfeer werd een beetje grimmig. Ik dacht dat het misschien uit de hand zou lopen, dus toen zijn we snel naar buiten gegaan." Of ze de komende tijd extra voorzichtig is? "Ik woon nog bij mijn ouders, maar die knuffel ik al maanden niet meer. En mijn oma bezoek ik ook niet meer."

'Snap niet dat je dit tolereert'

Maarten Hinloopen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Den Haag, vindt het 'totaal onverantwoord' wat er gisteren in café Luden gebeurde. "Zeker in een afgesloten tent lijkt me dit een heel slecht idee. Zowel de bezoekers als de ondernemer valt veel te verwijten. Het is bizar. Ik kan er niet bij dat je dit als ondernemer tolereert, en snap ook niet dat het publiek dit wil."

De eigenaar van café Luden in Den Haag wil vooralsnog niet reageren op vragen van RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore