13.000 minder werklozen

Werkloosheid daalt onverwacht in september

15 oktober 2020 08:27 Aangepast: 15 oktober 2020 09:59
Vooral onder jongeren daalde het aantal werklozen. Beeld © Peter Hilz / HH

In september daalde de werkloosheid in vergelijking met augustus. Die daling komt nadat de maanden ervoor de werkloosheid juist steeg.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal Nederlanders zonder baan daalde vorige maand van 426.000 tot 413.000, oftewel van 4,6 procent van de beroepsbevolking tot 4,4 procent.

Economen hadden in doorsnee gerekend op een verdere stijging naar 4,8 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe maatregelen: horeca weer dicht, koopavonden korter, mondkapje komt er

Stijging was al aan het afvlakken

De stijging van de werkloosheid was al wat langer aan het afvlakken, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Tussen maart en augustus steeg de werkloosheid juist elke maand.

Een goed teken is dat er ook meer mensen aan het werk zijn. De daling van de werkloosheid komt dus niet doordat sommige Nederlanders bang zijn dat ze toch geen baan kunnen vinden en afhaken met zoeken.

'Wordt nu misschien weer minder'

De laatste maanden versoepelden de coronamaatregelen en kwam het ondernemersvertrouwen terug. Onder meer de horeca ging weer open, waardoor daar meer banen bijkwamen, legt Van Mulligen uit. 

Met de nieuwe maatregelen in gedachten kan dat in oktober wel eens anders worden. "Dit is de laatste keer genieten, het gaat misschien weer wat minder worden", aldus Van Mulligen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Klaas Knot: 'Faillissementen kosten meer dan in stand houden overheidssteun'

Beroepsbevolking

Na de eerste uitbraak van het coronavirus daalde de beroepsbevolking. Veel mensen verlieten namelijk de arbeidsmarkt en waren niet meer op zoek naar werk. 

De afgelopen maanden keerde die trend. Het aantal mensen dat op zoek ging naar een baan lag hoger dan het aantal Nederlanders dat eerder wel op zoek was en in september niet meer.

Inmiddels bestaat de beroepsbevolking (alle werkenden en werklozen samen) weer uit 9,3 miljoen mensen, vergelijkbaar met de eerste drie maanden van dit jaar.

Minder WW-uitkeringen

Het aantal Nederlanders met een werkloosheidsuitkering daalde in september met 14.000 tot 278.000. Vooral onder jongeren tussen 15 en 25 jaar was de afname sterk. In die leeftijdscategorie nam het aantal werkloosheidsuitkeringen af met een zesde.

Die leeftijdscategorie werd tijdens de eerste coronavirusuitbraak juist relatief het hardst getroffen op de arbeidsmarkt. Ook het aantal nieuwe WW-uitkeringen per week liep fors terug.

Werkloos op straat? Zo werkt het vangnet als je je baan verliest

Werkloos op straat? Zo werkt het vangnet als je je baan verliest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore