Niet-westerse achtergrond

'Nieuwkomers in Nederland komen moeilijk aan werk'

15 oktober 2020 00:47
Archieffoto. Beeld © ANP

Voor veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is het nog steeds moeilijk om werk te vinden in Nederland. Door de coronacrisis dreigt het probleem nog groter te worden. Daarvoor waarschuwen het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek.

Op dit moment heeft 61 procent van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in Nederland werk. Bij de personen zonder migratieachtergrond werkt 69 procent. De verschillen in arbeidsparticipatie tussen personen met en zonder migratieachtergrond zijn "groot en hardnekkig", stellen de onderzoekers.

Obstakels

Nieuwkomers, en dan vooral asielmigranten, hebben bij het zoeken naar werk op de arbeidsmarkt nog altijd te maken met obstakels. Asielmigranten krijgen bijvoorbeeld pas ondersteuning op dit vlak nadat ze statushouder zijn geworden. Vervolgens moeten ze grotendeels zelf de weg vinden naar taalonderwijs en werk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inburgering Syrische statushouders verloopt steeds beter

"Het loont om deze groep eerder toegang tot de arbeidsmarkt te geven en meer begeleiding te bieden", vinden het CPB en het SCP. Ook zou het kunnen helpen om bijvoorbeeld financiële prikkels als de kinderopvangtoeslag te verhogen. Volgens denken dat het zal leiden tot een relatief sterke stijging van de arbeidsparticipatie, met name bij vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond.

Daarnaast zouden ook werkgeverssubsidies of anonieme sollicitatieprocedures bij bedrijven kunnen helpen om de verschillen te verkleinen.

Potentieel onbenut 

Een slechtere positie op de arbeidsmarkt op basis van migratieachtergrond is volgens de organisaties ongewenst. Het gaat dan niet alleen om inkomen. Het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het gevoel erbij te horen. Voor de Nederlandse economie zou het ook beter zijn als de verschillen kleiner worden. Nu wordt er potentieel van mensen niet benut, zien het CPB en het SCP.

Samih vluchtte uit Syrië, nu leeft hij in Duitsland: 'Ik ben tevreden, niet gelukkig'

Na het legendarische 'Wir schaffen das' van Angela Merkel, opende Duitsland vijf jaar geleden de grenzen voor vluchtelingen. Correspondent Jeroen Akkermans ging weer op bezoek bij het Syrische gezin dat hij vijf jaar geleden sprak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore