Ingrijpen politie

Hossende cafégangers Den Haag wekken woede, politie beëindigt feest

14 oktober 2020 22:21 Aangepast: 15 oktober 2020 11:34

Beelden vanuit volle tenten op het Plein in Den Haag wekten gisteravond boze reacties op social media. Op Twitter waren filmpjes te zien van hossende feestvierders die gebruikmaakten van de voorlopig laatste mogelijkheid om in de horeca de bloemetjes buiten te zetten. Bij een partytent maakte de politie een eind aan het feest.

Sinds gisteravond 22.00 uur zijn cafés voor zeker vier weken dicht, maar blijkbaar had niet iedereen dat begrepen. De Haagse politie legde rond 22.00 uur de festiviteiten in een partytent stil. Volgens een gemeentewoordvoerder, die stappen aankondigde tegen de zaak en bezoekers, werden de coronaregels overtreden. Of er boetes zijn uitgedeeld, is niet bekend.

'Volstrekt onverantwoord'

Burgemeester Jan van Zanen noemde de feesten in een reactie 'volstrekt onverantwoord'. "Deze mensen hebben lak aan hardwerkende medewerkers in de zorg, patiënten die op de ic liggen of wiens operatie nu wordt uitgesteld", zei hij. "Natuurlijk willen mensen weer feesten, maar door dit soort egoïstisch gedrag duren de maatregelen alleen maar langer." 

Op sociale media werd fel gereageerd op de beelden van de feestende mensen. "Onbegrijpelijk", twittert longarts Sander de Hosson over de beelden vanuit Den Haag. "Knettergek", reageert een ander, en: "Wat een grote middelvinger naar de maatschappij."

Beelden van hossende mensen in de feesttent:

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland neemt afstand van de beelden, zegt directeur Dirk Beljaarts tegen RTL Nieuws. "In deze tijd is dat niet het signaal dat je mag afgeven. Het is onacceptabel. Het doet ook afbreuk aan de zorgvuldig opgebouwde status van veilige horeca die duizenden horecaondernemers en hun personeel hebben opgebouwd in de laatste maanden."

Horeca huilt

Beljaarts noemt de gebeurtenissen in Den Haag een 'exces'. "Dit is niet dé horeca. Dé horeca huilt vanavond en heeft de afgelopen maanden alles gegeven om een veilige plek te bieden voor uitgaan."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Cafés door heel het land boden hun klanten op de laatste kroegavond met korting drank aan en organiseerden afscheidsfeestjes. Het sluiten van horecagelegenheden moet bijdragen aan het terugdringen van het coronavirus.

Bier half geld

Kroegen kondigden op sociale media tal van kortingsacties aan. Café Bakker in Tilburg gaf vanaf 16.00 uur alle tapbieren voor de helft van de prijs weg en bij café De Opera in Nijmegen kostten biertjes 50 procent minder. Bij Café Maxim, ook in Nijmegen, kwam een troubadour muziek maken bij wijze van 'laatste drinklied voor de drooglegging', meldde het café op Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore