Strengere coronamaatregelen

Eredivisievrouwen afgelast, mannen mogen door: 'Wat maakt ons anders?'

14 oktober 2020 21:34 Aangepast: 14 oktober 2020 23:08
PSV-speelster Jeslynn Kuijpers in een duel met Dana Philippo van de vrouwen van SC Heerenveen. Beeld © Getty Images

Ze trainen bijna dagelijks, spelen in de Eredivisie en voetballen bij clubs als Ajax, PSV en sc Heerenveen. Maar waar de hoogste voetbalcompetitie van de mannen in Nederland wél doorgaat, wordt die van de vrouwen stilgelegd. "Er is teleurstelling en verdriet bij de speelsters. Wat maakt onze topsport anders dan die van de mannen?"

Miniatuurvoorbeeld
Laatste nieuws:

Minister: 'Eredivisie Vrouwen kan onder voorbehoud doorgaan'

Normaal gezien wordt er gezellig gebabbeld, maar in de groepschat van de speelsters van sc Heerenveen klinkt er vanavond vooral chagrijn en gevloek. "Het is maar beter dat ik die reacties niet hardop voorlees", aldus een gefrustreerde Tiny Hoekstra.

De spits van het vrouwenteam van Heerenveen baalt net als haar teamgenoten enorm van de beslissing om hun eredivisie per direct stil te leggen. Het is het resultaat van een overleg tussen de KNVB en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag.

Voetbalbond legt zich erbij neer

Minstens vier weken zijn er geen voetbalwedstrijden in de hoogste vrouwencompetitie. En dat terwijl de overheid gisteren besloot dat het betaald voetbal door mocht gaan. "De KNVB heeft zich neer te leggen bij de nadere uitleg, maar betreurt de status van het top-vrouwenvoetbal in deze", reageert de Nederlandse Voetbalbond.

Tiny Hoekstra in actie voor SC Heerenveen Tiny Hoekstra in actie voor SC Heerenveen

Het vrouwenvoetbal valt bij die bond onder de amateurtak. "Daar betalen we nu een hoge prijs voor", zucht Jessica Roosenburg. De voorzitter van de vrouwen van sc Heerenveen kan haar boosheid nauwelijks bedwingen. 

"Als ik me als voetbalfan en feminist uitdruk is het is echt ruk in hoofdletters. We werken jarenlang keihard om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te krijgen en dan gebeurt er dit. De vrouwen in ons team trainen net zo hard als de mannen. Waarom mogen zij wel door blijven voetballen en wij niet?"

'Wat een onzin'

Naast de sportieve klap van het niet kunnen trainen of wedstrijden spelen krijgen de speelsters volgens de voorzitter ook een mentale tik. "Het lijkt nu alsof we er minder hard voor werken of de sport minder serieus nemen, en dat is totaal niet het geval."

Het is een gevoel van onrecht dat niet alleen bij de vrouwenclubs en voetbalsters speelt. Politici als Jesse Klaver en Rob Jetten reageren teleurgesteld. En ook SP-leider Lilian Marijnissen heeft geen goed woord over voor de beslissing: "Mannen mogen voetballen, vrouwen mogen thuis op de bank kijken? Wat een onzin."

De KNVB en de vrouwenteams zijn al langere tijd in gesprek over het veranderen van de status van het vrouwenvoetbal. Clubs willen dat die net als bij de mannen onderdeel worden van de 'proftak'. Grootste belemmering lijkt het gemis van sponsoring en financiële mogelijkheden.

"En dat merken we nu ook tijdens deze coronacrisis", legt Roosenburg uit. "Bij de mannen hebben de clubs genoeg geld om duizenden coronatests in te kopen. Onze club kan dat bedrag, tienduizenden euro's, helaas niet betalen."

'Ik zet er alles voor opzij'

De beslissing om de competitie stil te leggen, voelt voor haar en haar spelers als een flinke stap terug. "In Nederland hebben we de afgelopen jaren zoveel stappen gezet. Het winnen van het EK met de Oranjeleeuwinnen in 2017 en een tweede plek op het WK vorig jaar als mooiste prestaties."

Van die opmars hoopte de 24-jarige Tiny Hoekstra verder deel uit te gaan maken. "Net als mijn teamgenoten staat mijn hele leven in het teken van de sport. Ik doe een thuisstudie omdat andere opleidingen lastiger te combineren zijn met de vele trainingen en wedstrijden. Ik zet alles opzij voor voetbal. Dan doet dit wel pijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB wil elf opgeroepen voetbalsters in Zeist laten trainen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore