Ga naar de inhoud
Doorstroom patiënten stokt

'Spoedeisende hulp ziekenhuizen in gevaar door coronavirus'

(Archieffoto) Beeld © ANP

Het oplopende aantal ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus brengt ook de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen in gevaar, zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Het komt dagelijks voor dat patiënten bij een ernstig ongeluk of hartfalen niet meer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kunnen.

Dat komt doordat de doorstroom van patiënten in ziekenhuizen vertraagt nu de ic's en verpleegafdelingen vol raken. Daardoor blijven patiënten op de spoedeisende hulp liggen en kunnen er geen meer bij.

Naar ander ziekenhuis

"SEH's hebben gemiddeld 10 tot 15 bedden", legt NVSHA-voorzitter David Baden uit. "Als de SEH 'verstopt' raakt omdat behandelde patiënten niet door kunnen naar de intensive care of een verpleegafdeling en de SEH-bedden vol liggen, dan houdt het op. Dan is de zorg onmogelijk die in soms levensbedreigende situaties noodzakelijk is."

In zo'n geval moet een SEH-afdeling sluiten en worden ambulances naar een ander ziekenhuis gestuurd. Dat is inmiddels bij verschillende ziekenhuizen gebeurd.

Twee
Lees ook:
Twee ziekenhuizen Twente nemen alleen nog coronapatiënten op

Ook betreurt Baden het dat de NVSHA niet meer betrokken is in het overleg over het coronabeleid. Dat terwijl de SEH's een belangrijkere rol spelen dan tijdens de eerste golf.

Van ic's naar SEH's

"We zien nu een verschuiving van de ic naar de SEH's. Waar de eerste golf zich voornamelijk op de ic's afspeelde, gaat het nu vooral om de SEH's." Baden wil dat zijn vereniging weer betrokken wordt bij het opstellen van de coronaregels.

De maatregelen van de nieuwe lockdown

05:33
Premier Rutte somde ze gisteren op: 8 maatregelen die het coronavirus de komende tijd moeten terugdringen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update