Tijdelijke opnamestop

Twee ziekenhuizen Twente nemen alleen nog coronapatiënten op

14 oktober 2020 17:58 Aangepast: 14 oktober 2020 20:56
Het ZGT-ziekenhuis in Hengelo. Beeld © ANP

De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) neemt in de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo voorlopig alleen nog coronapatiënten op. De organisatie komt met een 'tijdelijke, algehele opnamestop' voor mensen met andere aandoeningen.

Dat is nodig door de 'snelle toestroom' van coronapatiënten, laat de ziekenhuisgroep weten. De poliklinische zorg, spoedzorg en zorg voor kankerpatiënten gaan gewoon door. "Op dit moment vragen we ambulances bij niet-spoedeisende opnames door te rijden naar een ander ziekenhuis in de buurt", zegt een woordvoerder.

ZGT had eerder al maatregelen genomen om genoeg mensen beschikbaar te hebben voor de behandeling van coronapatiënten, maar dat blijkt 'niet voldoende om de druk op de kliniek op te vangen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snelle coronatest TNO is betrouwbaar, blijkt uit praktijkproef

De ZGT-ziekenhuizen behandelen nu ongeveer veertig coronapatiënten, van wie er vier op de intensive care liggen. Zij moeten geïsoleerd worden behandeld en personeel mag ook niet op andere afdelingen komen.

Veel nieuwe coronagevallen

Dat moet voorkomen dat het virus zich binnen het ziekenhuis verspreidt. ZGT wil de corona-afdelingen uitbreiden, maar ook hier is extra personeel voor nodig, dat dan niet op andere plekken in het ziekenhuis kan worden ingezet.

In Twente zijn de laatste dagen veel nieuwe coronagevallen vastgesteld.

De 8 maatregelen van het kabinet

Premier Rutte en minister De Jonge lieten gisteren weten wat in Nederland gaat gebeuren om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore