Risiconiveau zeer ernstig

Als ook deze maatregelen niet werken, wacht ons een lockdown

14 oktober 2020 14:04 Aangepast: 14 oktober 2020 14:06
Een nagenoeg lege markt, een halfjaar geleden tijdens de eerste lockdown. Beeld © ANP

Mochten de gisteravond aangekondigde coronamaatregelen niet het gewenste effect hebben, dan heeft het kabinet nog zwaardere maatregelen in zijn vaak genoemde gereedschapskist. In dat geval wordt een lockdown van kracht, blijkt uit de routekaart van het kabinet.

Deze kaart bestaat uit vier risiconiveaus: 'waakzaam', 'zorgelijk', 'ernstig' en 'zeer ernstig', die diverse maatregelen behelzen. Gisteravond heeft het kabinet een gedeeltelijke lockdown afgekondigd, omdat het aantal coronabesmettingen te snel oploopt. Het gaat om maatregelen die horen bij het risiconiveau 'zeer ernstig'.

Een nieuwe lockdown is pijnlijk, maar wel nodig

Zelfs voor de economie lijkt een nieuwe lockdown verstandig: bij veel besmettingen neemt de angst voor het virus toe en gaan mensen minder naar de winkel.

Over twee weken houdt het kabinet de coronacijfers nog eens tegen het licht. Mocht daar aanleiding toe zijn, dan gaat het land in een volledige lockdown. Dat heeft een aantal gevolgen: 

Blijf thuis

De regering kan mensen niet opsluiten of anderszins dwingen om thuis te blijven, maar het doet wel een dringende oproep. Blijf zoveel mogelijk thuis.

Mocht je dan toch de straat op moeten, doe dat dan alleen of met z'n tweeën. Nu geldt nog een maximumaantal van vier personen.

Nu mag er (met een mondkapje) nog gereisd worden met het openbaar vervoer. Nu mag er (met een mondkapje) nog gereisd worden met het openbaar vervoer.

Niet-noodzakelijke reizen moeten zoveel mogelijk worden vermeden, zowel in binnen- als buitenland.

Bijeenkomsten en evenementen worden verboden bij een lockdown. Onder de huidige omstandigheden zijn die onder voorwaarden nog toegestaan en voor maximaal 30 personen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Routekaart tegen verspreiding coronavirus: 'Volledige lockdown laatste stap'

Sportscholen moeten sluiten

De anderhalve meter geldt voor iedereen vanaf 13 jaar tijdens het sporten. Binnensporten worden verboden en buiten geldt een maximumaantal van twee sporters, zolang de anderhalve meter kan worden gehandhaafd. Sportscholen, zwembaden, maar ook sauna's en seksclubs gaan dicht.

De scholen blijven open voor basis- en voortgezet onderwijs, maar studenten in het middelbaar- en hoger onderwijs volgen onlineonderwijs.

Waar mogelijk volgen studenten onlineonderwijs. Waar mogelijk volgen studenten onlineonderwijs.

Uit de routekaart blijkt verder dat er pas weer evenementen voor meer dan tachtig man publiek mogen worden georganiseerd als het risiconiveau zakt naar 'waakzaam', het laagste niveau.

De gedeeltelijke lockdown geldt in principe voor vier weken, daarna is het streven terug te gaan naar een regionale aanpak aan de hand van de routekaart.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Snelle coronatest TNO is betrouwbaar, blijkt uit praktijkproef

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore