Psychische problemen

'Agenten weten zich geen raad met verwarde personen'

14 oktober 2020 03:02 Aangepast: 14 oktober 2020 08:47
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Politieagenten weten vaak niet hoe ze moeten handelen wanneer ze worden geconfronteerd met een verward persoon bij wie ze psychische problemen vermoeden en die een bedreiging vormt voor zichzelf of de omgeving. Vaak lopen de confrontaties uit op geweld.

Dat blijkt uit een enquête die in opdracht van Trouw en De Groene Amsterdammer werd gehouden. In september ondervroeg platform voor onderzoeksjournalistiek Investico daarvoor duizend agenten, met behulp van de Nederlandse Politiebond. 

Opleiding 

Driekwart van de agenten geeft aan zich regelmatig machteloos te voelen bij de confrontaties, en volgens 65 procent van de ondervraagden worden agenten er niet goed op voorbereid. Bij hun opleiding zou er te weinig aandacht zijn voor omgang met mensen die verward gedrag vertonen als gevolg van psychische problemen.

Vaak leiden de confrontaties tussen agenten en verwarde personen tot geweld. 65 procent van de agenten zegt eens een situatie niet onder controle te hebben gehad. Liefst 85 procent is belaagd door iemand die vermoedelijk kampte met psychische problemen. Agenten geven aan dat ze bespuugd, geslagen en gebeten zijn en dat zij worden belaagd met wapens. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent loopt flinke bijtwond op bij arrestatie

Ruim 10 procent zegt zich genoodzaakt te voelen om geweld te gebruiken. In sommige gevallen leiden de confrontaties tot dodelijke slachtoffers. Zo kwam in maart een 40-jarige Zwollenaar om het leven bij een gewelddadige arrestatie in een supermarkt, waar de man overlast veroorzaakte. 

Opgescheept

"Met mensen uit de ggz zijn we bezig om in de opleiding meer aandacht te besteden aan wat agenten kunnen doen bij deze groep zodat we geweld kunnen voorkomen", reageert Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, op de uitkomst van de enquête.

Volgens hem wordt de politie opgescheept met een maatschappelijk probleem, dat niet bij agenten thuishoort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer incidenten door verward gedrag tijdens de coronaperiode

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore