Ga naar de inhoud
Vier risiconiveaus

Routekaart tegen verspreiding coronavirus: 'Volledige lockdown laatste stap'

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge na de persconferentie over de coronamaatregelen. Beeld © ANP

Het kabinet heeft de zogenoemde routekaart online gezet waarmee het de verspreiding van het virus onder controle wil krijgen. De kaart bestaat uit vier risiconiveaus: 'waakzaam', 'zorgelijk', 'ernstig' en 'zeer ernstig', die diverse maatregelen behelzen.

Het kabinet heeft een 'gedeeltelijke lockdown' voor heel Nederland afgekondigd, omdat het aantal coronabesmettingen te snel oploopt. Het gaat om maatregelen die horen bij het risiconiveau 'zeer ernstig'. (Je kunt de volledige routekaart hier vinden.)

Dat betekent onder meer dat horecagelegenheden sluiten en dat je nog maximaal drie mensen per dag thuis mag ontvangen. Daarnaast zijn bijeenkomsten met meer dan dertig mensen niet toegestaan. 

Cas
Lees ook:
Cas moest zijn nieuwe restaurant na één uur sluiten en gaat nu wéér dicht: 'Ik moest janken'

Als de besmettingen verder oplopen, kan het kabinet als laatste stap nog een volledige lockdown instellen, blijkt uit de routekaart. Dan mag niemand meer bij iemand thuis op bezoek, zijn alle bijeenkomsten en evenementen verboden, mag er niet meer gesport worden in het openbaar en mag op onder meer het mbo, hbo en wo alleen nog maar online lesgegeven worden.

Totale lockdown

"We zullen dit zeker een week of vier moeten volhouden", zei minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie over de nieuwe maatregelen. "Over twee weken maken we de balans op. Als het niet goed genoeg is, is een totale lockdown onvermijdelijk. Maar dat zou niet nodig moeten zijn. We hebben het zelf in de hand."

Strengere
Lees ook:
Strengere coronamaatregelen: 'We hebben het met elkaar niet goed genoeg gedaan'

Zo'n volledige lockdown betekent overigens niet dat niets meer zou mogen. Zo zijn bij uitvaarten nog 100 mensen toegestaan in een gebouw en buiten 250. Ook mag er bijvoorbeeld buiten nog met twee mensen gesport worden, maar wel op 1,5 meter afstand.

Vier weken

Uit de routekaart blijkt verder dat er pas weer evenementen voor meer dan tachtig man publiek mogen worden georganiseerd als het risiconiveau zakt naar 'waakzaam', het laagste niveau.

De 'gedeeltelijke lockdown' geldt nu in principe voor vier weken, daarna is het streven terug te gaan naar een regionale aanpak aan de hand van de routekaart.

Dit zijn de 8 maatregelen van het kabinet

05:33
Mondkapjes moeten, veel mag niet meer.