Desinfectiemiddel

Supermarkten roepen producten met verontreinigd sesamzaad terug

13 oktober 2020 18:02 Aangepast: 13 oktober 2020 18:46
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Verschillende leveringen sesamzaad van drie producenten in India kunnen resten bevatten van ethyleenoxide. In India wordt de stof gebruikt als desinfecterend middel bij sesamzaad, maar in de EU is het niet toegestaan. Winkels moeten producten met sesam uit India, of van onbekende herkomst, terugroepen.

Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks heel veel van dit sesamzaad zou eten, kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden., schrijft de NVWA. 

Honderden producten

Sesam wordt in honderden producten verwerkt, van brood en crackers, tot salades en oosterse producten. Een actuele lijst met producten die mogelijk sesam met resten ethyleenoxide bevatten, publiceert de NVWA zo snel mogelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roxana kocht beschimmeld frikandelbroodje: 'Echt goor'

De producten worden zo snel mogelijk uit de winkel gehaald, en waar mogelijk vervangen door producten zonder sesam, of producten die getest zijn op ethyleenoxide. Dit kan betekenen dat bepaalde producten tijdelijk niet beschikbaar zijn, waarschuwt de NVWA. 

Het gaat dus om meer dan een paar producten, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Er komen straks heel veel gaten in delen van de supermarkt." Er wordt dan dus niet gehamsterd, maar de producten zijn uit de schappen gehaald. "Het is een grote operatie, we durven nog niet te zeggen wanneer de producten weer in de schappen liggen."

Weggooien

Als je één van de producten in huis hebt, wordt het aangeraden om weg te gooien of terug te brengen naar de winkel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland slaat massaal aan het broodbakken: 'Het geeft rust en voldoening'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore