Pech

Cas moest zijn nieuwe restaurant na één uur sluiten en gaat nu wéér dicht: 'Ik moest janken'

13 oktober 2020 21:51 Aangepast: 14 oktober 2020 13:31
Cas van Boxtel aan het werk. Beeld © Privébeeld Cas van Boxtel.

De geschiedenis herhaalt zich voor de 20-jarige Cas van Boxtel. Begin dit jaar moest hij zijn gloednieuwe restaurant een half uur na opening sluiten vanwege corona. Nu wordt hij wéér geraakt: met de tweede coronagolf volgt ook een tweede sluiting. "Mijn collega's en ik vinden dit ongelooflijk zwaar."

Cas was aan het dineren met zijn schoonfamilie toen hij het nieuws hoorde. Een zevengangendiner. Tijdens de tweede gang kwam het slechte nieuws. "Ik brak. Ik huil normaal gesproken nooit. Nu moest ik janken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Restaurantketens groeien door: 'Straks is corona weer voorbij'

Want alle horecagelegenheden moeten vanaf morgen 22.00 uur helemaal sluiten en alle alcoholverkoop is verboden na 20.00 uur, maakte premier Mark Rutte bekend. De maatregelen duren vier weken, na twee weken wordt de balans opgemaakt. 

 "Het is een harde boodschap en de maatregelen gaan ook pijn doen, maar het is de enige manier", zei Rutte. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat contacten en reisbewegingen worden beperkt om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Cas van Boxtel aan het werk. Cas van Boxtel aan het werk.

Vanuit de horeca werd eerder al woedend gereageerd op de nieuwe maatregelen. "Veel bedrijven kunnen deze tik niet meer hebben", zei Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland tegen RTL Nieuws. Volgens hem zal de sluiting voor sommige bedrijven de doodsteek zijn. "45 procent is al technisch failliet en dat aantal zal hard stijgen."

Ook Cas wordt geraakt door de sluiting. En ook hij is boos. "Wij als horecazaken houden ons zo erg aan de maatregelen. Met sprays en schermen. Maar Breda loopt vol met mensen die elkaar in de nek lopen te hoesten. Dan snap ik niet dat winkels open mogen blijven, en wij niet. Terwijl we het zo zwaar hebben."

Voedsel uit het restaurant van Cas. Voedsel uit het restaurant van Cas.

Het was voor hem sowieso al een turbulent jaar. Na een opening op 15 maart om 16.55 uur volgde een uur later de sluiting. En vervolgens volgde op 1 juni een heropening.

Eigenlijk begon zijn zaak net weer een beetje te draaien. Hij kon net een beetje geld gaan verdienen en een buffer opbouwen. De 'graffiti-aubergines' met verse zomertruffel gingen weer over de toonbank, de groene asperges met ribeye en coquille werden weer verkocht. Tot nu. Want voorlopig, vier maanden na de heropening, moet Cas zijn deuren dus weer sluiten. 

Het restaurant Cas van Boxtel. Het restaurant Cas van Boxtel.

Zijn verdriet heeft vooral te maken met teleurstelling van andere mensen, zegt Cas. "De investeerders die zoveel vertrouwen hadden, die wil ik niet teleurstellen. Ik wil collega's werk kunnen blijven bieden. Gasten die kwamen eten hadden vertrouwen. Dat ik het zelf iets minder goed heb, maakt me niet uit. Maar dat ik de mensen die om mee heen staan moet teleurstellen, dat breekt me."

Hij had nooit verwacht dat het zover zou komen. "Iemand vroeg me eerder dit jaar of ik verwachtte dat het nog een keer zou gebeuren. Nee, zei ik. Want dan staat de wereld op z'n kop, en dan bestaat mijn restaurant niet meer."

Voedsel uit het restaurant van Cas. Voedsel uit het restaurant van Cas.

Wat hij nu gaat doen, weet hij nog niet. "Dit wordt een heel zware klus. Ik heb een kleine zaak, maar ook daar draaien de kosten door. Of ik moet een subliem idee bedenken dat nergens in Nederland te vinden is."

Cas snapt dat het kabinet er niets aan kan doen, maar is wel heel teleurgesteld. "Ik dacht: ik begin aan mijn toekomst. Het lijkt erop dat het goed wordt tegengehouden."

Zo werkt de CoronaMelder-app

Sinds zaterdag kan iedereen de CoronaMelder-app downloaden. Hoe werkt die app nu eigenlijk?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cas moest zijn gloednieuwe restaurant al na één uur sluiten: 'De kortst geopende horecazaak ooit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore