Ga naar de inhoud
Maatregelen niet opgevolgd

RIVM: 20 procent positief geteste mensen gaat toch naar buiten

Een coronatest. Beeld © Robin Utrecht

Van alle mensen die positief zijn getest op het coronavirus, ging de afgelopen tijd 20 procent nog gewoon naar buiten. Dat zegt viroloog Aura Timen van het RIVM.

"Deze positief geteste mensen gingen bijvoorbeeld naar het werk, of brachten hun kinderen naar school", zegt Timen. Op de vraag of de maatregelen die zijn genomen wel werken, zegt ze: "De maatregelen waren heel effectief in het voorjaar, we weten dat ze werken. Maar we zien dat de opvolging van de maatregelen niet optimaal is."

Met klachten naar buiten

Want naast de 20 procent die naar buiten gaat met een positieve test, geeft Timen aan dat 70 procent van de mensen die klachten hebben, gewoon naar buiten gaat. Het gevolg is dat het virus zich nu snel verspreidt onder de bevolking, zegt ze.

Woede,
Lees ook:
Woede, angst en onbegrip bij horeca over nieuwe maatregelen

Ook het percentage positieve tests is hoger dan ooit. "Van elke 100 mensen worden er 14 positief getest", zegt Timen. Ter vergelijking: begin juni werd 1 op de 100 personen positief getest.

Jongeren zien elkaar in de horeca

De meeste mensen die positief worden getest, zijn jongeren. Bij de persconferentie die voor vanavond staat gepland, wordt hoogstwaarschijnlijk een algehele sluiting van de horeca aangekondigd. Waarom? Mensen moeten elkaar minder vaak tegenkomen, en jongeren komen elkaar vaak tegen in de horeca, zegt Timen. "Ook zien we dat medewerkers in de horeca steeds vaker positief testen. In die setting wordt dus extra risico gelopen." 

Waarom er meer besmettingen zijn in arme wijken:

03:31
Het coronavirus slaat harder toe in armere wijken in Nederland. Dit is waarom.

De scholen hoeven wat Timen betreft niet dicht, want daar is de toename in positieve besmettingen minder intensief dan bij de leeftijdscategorie daarboven. 

Persconferentie live

Om 19.00 uur zullen premier Rutte en minister De Jonge de nieuwe maatregelen toelichten.

De persconferentie is live te volgen op onze site, RTL4 en RTLZ.