Volwaardig diploma

Afgelopen jaar meer leerlingen geslaagd, omdat centraal examen niet doorging

13 oktober 2020 14:47 Aangepast: 13 oktober 2020 14:58
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Het was even schrikken voor menig examenleerling toen in maart werd besloten dat de centraal examens niet doorgingen dit jaar. Ze moesten slagen op basis van hun schoolexamens en resultaatverbeteringstoetsen. Nu blijkt dat er door deze opzet meer leerlingen zijn geslaagd.

Dit laat minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) vandaag weten. Want ondanks de thuislessen, online examens en mondkapjes in de gangen, zijn er meer leerlingen geslaagd dan voorgaande jaren, blijkt uit een rapportage van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Gemiddeld dezelfde cijfers

Ter vergelijking: in 2019 slaagde gemiddeld 92 procent van alle middelbare scholieren voor het eindexamen, dit jaar was dat 98,7 procent. En dat zelfs met gemiddeld dezelfde cijfers. Slob: "Ik heb veel respect voor de leerlingen die in een moeilijke tijd hard gewerkt hebben om lastige vakken nog op te halen."

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Rappe toename Duitsland: ruim 5000 besmettingen in etmaal

Voor alle schoolsoorten en leerwegen in het voortgezet onderwijs samen is het slagingspercentage gemiddeld 6,7 procentpunt hoger dan in eerdere jaren. Dit verschil varieert van 1,5 procentpunt hoger bij de kandidaten in vmbo-bb tot 9,2 procentpunt bij de havo-kandidaten.

'Volwaardig diploma'

De minister legt uit dat dat komt doordat de leerlingen meer herkansingsmogelijkheden en voorbereidingstijd hebben gekregen. In plaats van de centraal examens in mei, hadden de leerlingen tot 4 juni om zich voor te bereiden op de examens. Daarnaast zakt normaal een klein deel van de leerlingen omdat ze een onvoldoende halen voor het centraal examen, maar dat kon nu natuurlijk niet. En leerlingen konden een onvoldoende op een schoolexamen compenseren met een hoger cijfer. 

Minister Slob: "We hadden leerlingen graag een centraal examen gegund, maar dat zat er afgelopen schooljaar helaas niet in. Toch hebben ze een volwaardig diploma gehaald. En gelukkig konden ze zonder belemmeringen doorstromen naar het vervolgonderwijs." 

Mondkapjesplicht op school: 'Kleine moeite om hem op te doen'

Het dragen van een mondkapje wordt nu op alle middelbare scholen geadviseerd. Allemaal om verspreiding van corona tegen te gaan. En het dragen van een mondkapje op school is zo erg nog niet, vinden de leerlingen van het Mendelcollege.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore