Ga naar de inhoud
Oproep voor maatje

Eenzaam na 17 keer verhuizen: 'En toen kwam ook nog eens corona'

Michael

Michael (19) is er eerlijk over. Hij is eenzaam. Eigenlijk al het grootste deel van zijn leven. En deze coronatijd maakt het hem niet bepaald makkelijker. Uit wanhoop stuurde hij deze week een oproep de wereld in om 'maatjes' te vinden. "Ik ben anders, dat vinden mensen eng."

Online had Michael nog wel wat oppervlakkige contacten ("Om maar te laten lijken dat ik veel vrienden had, kocht ik volgers."), maar sinds de coronacrisis wordt dat ook minder. Michael denkt dat dat door zijn Chinese uiterlijk en naam komt. "Ik word echt vaak gediscrimineerd. Babi Pangang Corona, zeggen ze dan. Het maakt het allemaal niet echt makkelijker."

Oproep getwitterd

Michael is er eerlijk over. Hij is eenzaam. Eigenlijk al het grootste deel van zijn leven. "Ik ben in mijn leven 17 keer verhuisd en toen kwam ook nog corona wat het allemaal nog veel erger maakte. Een netwerk opbouwen, lukt me niet." 

Uit wanhoop stuurde hij deze week een oproep de wereld in om 'een maatje' te vinden. "Ik ben anders, dat vinden mensen eng."

Eenzaamheid
Lees ook:
Eenzaamheid bestrijden is nu belangrijker dan ooit: dit kan jij doen om te helpen

Als Michael het verhaal over zijn leven samenvat, schieten de plaatsnamen voorbij. Als kind in Katwijk, verhuisd naar Breda, Rijen, Zuid-Beijerland, Hoogeveen, Steenwijk en ga zo maar door. Eigenlijk had hij alleen in Katwijk een fijne tijd, vertelt hij, Maar daarna begon het verhuizen. "Mijn ouders hadden restaurants, in telkens andere plaatsen."

Voor Michael hadden zijn ouders weinig tijd. Hij is autistisch, het zelf maken van contacten is lastig voor hem. Zeker als hij elke keer weer op een andere plek terechtkomt. Hij probeert het wel, maar merkt dat het heel moeilijk is, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Daarnaast moest ik, toen ik nog bij mijn ouders woonde, ook werken in het restaurant."

Sandra (43) is eenzaam, net als 5 miljoen andere Nederlanders

05:05
Ook buiten de coronatijd om kampen veel mensen met eenzaamheid, zoals blijkt uit deze reportage van vorig jaar.

Meerdere keren is hij het ouderlijk huis ontvlucht. Zo ook eerder dit jaar, hij kwam in Assen terecht waar hij op zichzelf kon wonen en waar hij dagelijks hulp krijgt vanwege zijn autisme. Hij heeft het er best naar zijn zin, al weet hij niet hoelang hij er kan blijven, zegt hij. Zelf heeft hij weinig keuze, hij is afhankelijk van vrijwilligers en zorgprofessionals.

Wat hij enorm mist - en wat hij bij elke verhuizing met zich meeneemt - zijn mensen om zich heen. In Assen voelt hij weinig aansluiting. "Ik heb de mensen wel opgezocht, maar ze negeren me. Misschien zit het in de mentaliteit hier, maar omdat ik een beetje anders ben dan zij, en geen Drents accent heb, kijken ze me raar aan."

Chinees uiterlijk

Door de coronacrisis nemen mensen ook meer afstand, zeker van iemand met een Chinees uiterlijk, zegt Michael. Na heel wat dagen piekeren, besloot hij gisteren een oproep te twitteren. Help mij, schreef hij. “#maatjegezocht. Ik zit door 17 gedwongen verhuizingen in mijn leven vrijwel levenslang zonder sociaal netwerk. De coronacrisis zorgde voor verdere buitensluiting.”

Michael hoopt dat er dankzij zijn oproep iemand in de buurt is met wie hij af en toe contact kan hebben. Aan hobby’s ligt het niet, die heeft hij zat, zegt hij. Zoals gamen, wandelen, muziek, zwemmen en klusjes doen. Maar liever doet hij dat met iemand anders. Hij kreeg al best wat reacties, maar helaas nog niet van mensen in de buurt. “Ik hoop dat die er nu wel gaan komen.”

Meer eenzaamheid

Michael is niet de enige die kampt met eenzaamheid in de coronacrisis, al gaat het vaak om wat oudere mensen die ermee te maken hebben. Uit een rapport over het welzijn van Nederlanders in coronatijd van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat mensen van 25 jaar en ouder zich 'emotioneel eenzamer' gaan voelen.

Daarmee bedoelen de onderzoekers dat mensen een hechte of intieme band met een ander misten. Afgelopen juli had 29 procent dit gevoel, tegen 21 procent een jaar eerder. Vooral ouderen vanaf 75 jaar voelden zich vaker alleen. Bij 75-plussers voelde in 2019 16 procent zich eenzaam, dit jaar was dat bijna 37 procent. 

Ook zeggen de auteurs van het rapport dat 'mensen bij een tegenslag veerkrachtig kunnen zijn, maar dat de rek eruit gaat als tegenslag lang aanhoudt en problemen zich opstapelen.'